Politika

Neće biti poslanik u novom sazivu: Haradinaj Stubla nije osvojila poslanički mandat

Bivši ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Meljiza Haradinaj Stubla neće biti poslanik u novom sazivu skupštine, pokazuju konačni rezultati izbora koje je danas saopštila Centralna izborna komisija (CIK).

Neće biti poslanik u novom sazivu: Haradinaj Stubla nije osvojila poslanički mandat
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora održanih 14. februara ustanovljeno je da Stubla ima manje glasova nego u preliminarnim rezultatima, pa će umjesto nje poslanik iz redova Alijanse za budućnost Kosova biti Aljbana Bitići, koja je dobila 4.420 glasova.

Portal Reporteri navodi da se Haradinaj Stubla prethodnih dana našla u središtu skandala sa kupovinom glasova i da je utvrđeno da je osvojila 4.347 glasova, što je za 77 glasova manje nego u preliminarnim rezultatima.

Nakon što su mediji u Prištini objavili da je suprug Meljize Haradinaj, Dardan Stubla, uticao na povjerenike da manipulišu glasovima u korist njegove supruge, Meliza Haradinaj-Stubla podnijela je ostavku na mjesto ministra i na sve funkcije u Alijansi za budućnost Kosova.

Pročitajte još

CIK je danas objavio i potvrdio konačne rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, održanih 14. februara, po kojima je pokret Samoopredjeljenje osvojio 438. 335 ili 50,28 odsto glasova i 58 poslaničkih mjesta.

Konačni rezultati su objavljeni nakon što je Vrhovni sud zaključio žalbeni postupak, odbacivši sve žalbe političkih subjekata.

Na drugom mjestu je Demokratska partija Kosova sa 17 odsto osvojenih glasova i 19 mandata, a slijede Demokratski savez Kosova sa 12,73 odsto i 15 poslanika i Alijansa za budućnost Kosova sa 7,12 odsto glasova i osam mandata.

Srpska lista osvojila je svih 10 rezervisanih mjesta u skupštini privremenih prištinskih institucija, a još 10 mjesta pripada nesrpskim manjinama.

Bošnjačka manjina osvojila je tri mandata – po jedan Koalicija “Vakat” – Rasim Demiri, Socijaldemokratska unija – Duda Balje i Nova demokratska stranka Emilije Redžepi.

Kosovska demokratska partija Turaka osvojila je dva, a po jedan mandat osvojile su Romska inicijativa, Pokret za unapređenje položaja Roma i Aškalijska partija.

Preostala dva mandata namijenjena manjinama osvojile su Jedinstvena građanska partija i Nova demokratska inicijativa, koja predstavlja egipćansku zajednicu.

Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić ostala je van kosovske skupštine, pošto je osvojila 0,25 glasova. Ta odluka CIK uslijedila je nakon odluke Izbornog odbora za žalbe da poništi glasove te liste dobijene u srpskom sredinama i pošto je Vrhovni sud odbio žalbu na tu odluku.

Prihvati notifikacije