Politika

"Nećemo se priključiti blokadi na Drini" Vučić poručio da Srbija neće podržati SANKCIJE PROTIV SRPSKE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Republika Srpska nije izvor problema.

"Nećemo se priključiti blokadi na Drini" Vučić poručio da Srbija neće podržati SANKCIJE PROTIV SRPSKE
FOTO: RTRS VIDEO/SCREENSHOT

Vučić je nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom rekao da ne postoji hir da Srpska pravi probleme, već su potezi koje preduzima reakcija jer joj se oduzima pravo na šume i poljoprivredno zemljište.

On je istakao da kod Dodika vidi dobru volju da se problemi rješavaju razgovorom.

Vučić je naveo da će se Srbija suprotstaviti i da neće podržati sankcije ako ih neko bude donosio protiv bilo koga u Srpskoj.

On je rekao na konferenciji za novinare da se Srbija neće priključiti blokadi na Drini dok god je on predsjednik.

– Oni koji misle da se sankcijama problemi rješavaju, griješe i zatvoriće sebi vrata i u Beogradu i u Banjaluci. Srbija se neće pridružiti nikakvim sankcijama, neće biti nikakve blokade na Drini, niti bilo čega sličnog dok sam na mestu predsednika Republike i dok imam vrstu uticaja na politički život u Srbiji – rekao je Vučić.

On je istakao da je razgovor sa Dodikom uvijek dobronamjeran i prijateljski i da želi Republici Srpskoj najbolje, kao što i Srpska želi Srbiji najbolje.

– U takvim odnosima morate da čujete jedne druge i razgovarate, ali moramo da čujemo i Bošnjake i da razgovaramo sa njima i zajedno rešavamo probleme – rekao je Vučić.

Pročitajte još

“Ubrzati razvoj infrastrukture”

Vučić je izjavio da je na sastanku u Beoradu sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom bilo riječi o razvoju infrastrukture i spajanju Srbije i Republike Srpske i BiH, te najavio do kraja godine potpisivanje komercijalnog ugovora za izgradnju 19 kilometara autoputa od Rače do Bijeljine.

Vučić je rekao na konferenciji za novinare da će Srbija finansirati od 80 do 90 procenata ovih radova.

Predsjednik Srbije je govorio o investiranju u razvoj putne komunikacije koja bi, između ostalog, spojila i dijelove u Srbiji i BiH naseljene pretežno bošnjačkim narodom.

– Ta vrsta interkonekcije, spajanja srpskog i bošnjačkog naroda, bila bi veoma lekovita za naš odnos i veoma važna za razvoj naših ekonomskih odnosa – ocijenio je Vučić.

Sa Dodikom o mogućnostima za gasovod do Banjaluke

Vučić je istakao da je sa Dodikmom razgovarao i o energetskoj situaciji i o pripremi zajedničke platforme za razgovor sa različitim partnerima o izgradnji gasovoda do Banjaluke, čime bi se obezbjedila energetska stabilnost RS.

Vučić je ponovio da je energetska situacija takva da preti velikom broju zemalja u regionu, njihovom ekonomskom opstanku i nameće pitanje hoće li moći da izdrže bez nestašice struje.

U tom smislu, odgovornom smatra izjavu predsednice EK Ursule fon der Lajen da je važno da se insistira na gasu i nuklearkama.

Zato će, kaže, razgovarati sa mađarskim partnerima, jer Srbija može i ima ineteres da bude manjinski suvlasnik tamošnje nuklearke.

– Spremni smo da damo za 5, 10 ili 15 odsto, kako bismo uvećali našu snagu, zbog privrede, ekonomije, ali I građana – rekao je Vučić. Prenio je da je sa Dodikom razgovarao o pripremi zajedničke platforme za razgovor sa svim potencijalnim partnerima, iz EU, ali i Rusije, o izgradnji kraka gasodova sa teritorije Srbije do Banjaluke.

– Jasno je koliko je Srbija, uprkos teškoj energetskoj situaciji sigurnija jer je izgradila skup, zahtijevan gasovod, ali ne brine hoće li imati grijanje ove zime – rekao je Vučić.

– Gasovod do Banjaluke oznažio bi privredu RS, omogućio bezbjednost za građane – dodao je.

– Spremni smo da razgovaramo i sa Sarajevom i nadam se da će razumeti da to nije pitanje geopolitičkih igara, već nasušne potrebe građana i privrede – rekao je Vučić.

Prvi avioni u Trebinju prije kraja 2023.

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da prve avione na novom aerodromu u Trebinju očekuje prije 2023.godine.

Poslije razgovora sa Miloradom Dodikom, Vučić je rekao da su obezbjeđena sredstva za izgradnju aerodroma, koji će koštati 70 miliona evra, dok će još 35 miliona evra biti uloženo u infrastrukturno opremanje.

-Što ćete da vidite na terenu već od juna 2022.godine. I, vjerujem prve avione na trebinjskom aerodromu pre kraja 2023.godine – rekao je Vučić.

To bi, kaže, trebalo da podigne celu Hercegovinu, da približi Trebinje i Hercegovinu Beogradu i svjetskim centrima.

Dodao je da se izrada planske projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju zavrsava u martu, kao i da su obezbeđena sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

Prihvati notifikacije