Politika

"Necivilizovano i bahato" Ivanka Marković prozvala Ćosića zbog navodnog nasilja nad ženom

Nulta stopa tolerancije na nasilje nad ženama i nasilje u porodici je cilj kojem teže sva savremena društva, poručila je Ivanka Marković, članica Predsjedništva SDS, komentarišući informaciju da je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić napao ženu na javnom mjestu.

"Necivilizovano i bahato" Ivanka Marković prozvala Ćosića zbog navodnog nasilja nad ženom
FOTO: SINIIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Markovićeva, koja je i profesorka na Pravnom fakultetu u Banjaluci, te predsjednica Savjeta za suzbijanje nasilja u porodici RS, podsjetila je da su u Srpskoj usvojeni zakonski i podzakonski akti, kojima se stvaraju uslovi za dostizanje nulte stope tolerancije na nasilje nad ženama i nasilje u porodici.

– Najveću odgovornost za provođenje normativnih rješenja imaju, prema mom mišljenju, nosioci javnih funkcija koji svojim djelom i likom moraju biti primjer ostalim građanima Republike Srpske – kazala je Markovićeva.

Pročitajte još

Komentarišući slučaj Ljubiše Ćosića, Markovićeva je poručila da “ćutanjem i pasivnim posmatranjem ovog i sličnih događaja postajemo saučesnici u radnjama kojima se ne samo omalovažava i fizički napada žena, već se urušava dignitet funkcije gradonačelnika”.

– Upravo iz tog razloga, smatram da je neophodno da se na jedan necivilizacijski, neetični i nemoralni akt nosioca funkcije gradonačelnika, kojim je fizički napadnuta žena na javnom mjestu, što samo po sebi ukazuje na količinu bahatosti i neodgovornosti učinioca, odgovori pokretanjem postupka opoziva i utvrđivanjem njegove prekršajne i disciplinske odgovornosti – istakla je Markovićeva.

Ona poručuje da će samo na taj način nadležne institucije pokazati da politička pripadnost i funkcija koju vrši pojedinac nije kriterij od kojih zavisi njihovo djelovanje.

-U suprotnom, ostaje na nama građanima da zaključimo da onaj ko ima vlast može da radi šta hoće bez bojazni da će za svoje postupke odgovarati – navela je Marković.

Podsećamo, pojedini portali su juče prenijeli priču da je Ćosić, navodno, fizički nasrnuo na svoju partnerku u jednom lokalu, te da je tom prilikom bio pijan.

Ćosić je sve to demantovao, a iz policije je poručeno da niko nije podnio prijavu za ovaj slučaj, ali da će policija provjeriti “javna pogovaranja”.

Prihvati notifikacije