Politika

NEDVOSMISLENA PODRŠKA Evropski lideri za integrisanje zapadnog Balkana u EU

Evropski lideri izrazili su nedvosmislenu podršku integrisanju zapadnog Balkana u EU i iskorištavanju podstreka koji su stvorila geopolitička dešavanja za preduzimanje novih koraka u saradnji na evropskom kontinentu, navodi se u saopštenju o rezultatima današnjeg sastanka lidera EU i zapadnog Balkana objavljenom na internet stranici Evropskog savjeta.

NEDVOSMISLENA PODRŠKA Evropski lideri za integrisanje zapadnog Balkana u EU
FOTO: FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

U saopštenju nakon razgovora lidera EU i regiona, pred sastanak Evropskog savjeta, navodi se da su razgovori nadogradili postojeće bliske odnose EU i zapadnog Balkana, te da su lideri razgovarali o napretku na putu evrointegracije i izazovima koji proizilaze iz specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

– Ovo je važan trenutak jer postoji veoma snažna politička volja da se ponovo doda energija procesu sa zapadnim Balkanom, da se pošalje vrlo jasna i snažna poruka – izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Sastanak je pružio i priliku da se provjeri napredak u ključnim ulaganjima u okviru Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, da se razgovara o geostrateškim pitanjima i istraže načini za jačanje kontakata među ljudima, te da se unaprijedi poštovanje evropskih vrijednosti i zajedničke spoljne i bezbjednosne politike.

Pročitajte još

Među ciljevima sastanka bilo je da se istraže inovativni načini za ubrzavanje pregovora o pristupanju, podstaknu reforme i ostvari napredak u postepenoj integraciji između EU i regiona, te da se prepravi metodologija Unije za proširenje.

Sastanak je dao i mogućnost da lideri prodube dalju saradnju u svjetlu rata u Ukrajini. Konkretno, lideri su predstavili ključne postupke sa ciljem unapređenja otpornosti partnera sa zapadnog Balkana na hibridne prijetnje, kao što su kibernetičke prijetnje i dezinformisanje, te da se zemlje regiona zaštite od meteža na energetskom i tržištu hrane.

U saopštenju se ističe da su se lideri EU i zapadnog Balkana osvrnuli na važna ulaganja u okviru Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, koji omogućuje ključno finansiranje regiona za suočavanje sa geostrateškim izazovima, konkretno u smislu poboljšane povezanosti i energetske bezbjednosti, ali i u smislu unapređenja ulaganja u privatni sektor radi podrške ekološkoj i digitalnoj transformaciji Evrope.

Sastanak je bio prilika i da se unaprijedi djelovanje sa ciljem stvaranja mogućnosti za mlade i suočavanje sa “odlivom mozgova” u regionu, te da se lideri osvrnu na pitanja pomirenja i dobrih susjedskih odnosa.

Prema tekstu saopštenja, cilj je da se ojača osjećaj pripadnosti istoj zajednici među građanima EU i zapadnog Balkana.

Lideri su razmijenili mišljenje o spoljnoj politici i poštovanju zajedničke spoljne i bezbjednosne politike, a razgovaralo se o načinima ograničavanja uticaja Rusije u regionu i o borbi protiv onoga što je u saopštenju opisano kao “ruska propaganda i dezinformisanje”.

Prihvati notifikacije