Digitalna Srpska

NEPROBOJAN SISTEM Gugl u prodaju pustio bezbjednosne ključeve (VIDEO)

Ako ste svoje podatke o bankovnim računima i finansijskom stanju, mejl adrese, fotografije svih vrsta te druge podatke stavili na svoj Gugl korisnički račun, odnosno njime dostupne Guglove servise, poput džimejla, Gugl drajva, Gugl fotos i drugih, odsad ćete ih moći fizički učiniti nedostupnim bilo kome osim vas.

NEPROBOJAN SISTEM Gugl u prodaju pustio bezbjednosne ključeve (VIDEO)
Foto: CNBC/YouTube

Zabrinutost oko čuvanja vaših ličnih podataka privatnim je opravdana, jer curenja podataka nerijetka su stvar o kojoj se stalno čita u medijima. Za one koji žele da u budućnosti maksimalno zaštite svoje podatke uskladištene na Gugl korisničkom računu, evo šta sve trebate znati o Guglovom naprednom programu zaštite (Gugl Advanced Protection Program).

O zaštiti

Guglov napredni program zaštite štiti vaše podatke tako što u doslovnom smislu riječi dobijete fizički dva ključa (primarni i pomoćni), bez kojih se, koliko god se neko trudio i bio nevjerovatan haker, jednostavno ne može dobiti pristup vašem Gugl korisničkom računu.

Gugl je tako u prodaju pustio Titan bezbjednosne vajerles ključeve, koji dolaze u USB, USB-C i Blutut verzijama, a cijena seta iznosi 50 dolara i jendokratna je. Dakle, platite jednom i ključeve imate zauvijek.

S obzirom da se sva curenja podataka događaju daljinski, ovim ključem Gugl vam osigurava da ako ga haker ili neko drugi nemaju pored sebe ili uključenog u kompjuter, poslovično rečeno, mogu se slikati ili pokušati vam ga fizički ukrasti. Doduše, hakeri ili neko drugi može od Gugla pokušati zatražiti poništavanje ključeva pod izgovorom “izgubljeno”, ali u Guglu u tom slučaju pokreću višednevnu i krajnje temeljnu provjeru te utvrđivanje identiteta.

Bez ključeva, Gugl korisnički račun je slovom i rječju neprobojan.

Zapinjanja

Jednom kad se registrujete za Guglov napredni program zaštite, Guglovi servisi će biti nešto teže pristupačni, kako vama, tako pogotovo aplikacijama koje ih koriste kako bi pratile sve što radite. Dakle, aplikacije koje prate vaš Jutjub korisnički račun, džimejl, Gugl drajv i druge servise koje koristite, otežano će raditi ili uglavnom nikako.

Isto tako, Guglovi servisi će biti dostupni isključivo putem veb pretraživača Krom ili Fajerfoks.

Ako i izgubite oba ključa, proces kojim vraćate pristup vašem Gugl korisničkom računu trajaće nekoliko dana, a Gugl će provesti temeljne korake kako bi utvrdio da ste to zaista vi, prije nego što vam otključa pruistup.

Ponekad hakeri znaju kontaktirati kompanije poput Gugla pretvarajući se da su vlasnici računa koje žele probiti, ali ako se prijavite na spomenuti bezbjednosni program, rigorozna provjera će tu mogućnost praktično ukloniti.

Kako početi?

Ako se odlučite da kupite Titan ključeve i kad oni budu i službeno dostupni za dostavu i u BiH, sve što trebate napraviti jest prijaviti se na vaš Guglov korisnički račun, registrovati ključ i prijaviti se za navedeni bezbjednosni program.

Nadalje, moraćete da biste istom pristupili koristiti isključivo Krom ili Fajerfoks. Treće opcije nema.

Isto tako, ne bi bilo loše tokom tog procesa prijave postaviti i dodatne korake kojima Gugl može provjeriti vaš identitet u slučaju gubitka ili krađe ključeva. To će samo dodatno ojačati zaštitu vašeg korisničkog računa.

Za kraj treba priznati da je pomalo ironično razmišljati o povjeravanju svoje onlajn bezbjednosti upravo Guglu, nakon što je nedavno ta kompanija razotkrivena u odavanju ličnih podataka korisnika oglašivačima. S druge strane, Gugl vas ionako od svih kompanija najbolje poznaje pa onda vjerovatno znaju kako se najbolje možete zaštititi od spoljnih predatora, ako ne već njih samih, piše Cnet.