Društvo

NESLAVNI REKORD Korona virusom za 24 časa zaraženo čak 316 osoba u RS i FBiH

U protekla 24 časa u Republici Srpskoj i Federaciji BiH korona virusom zaraženo je ukupno 316 osoba, što je ubjedljivo najviše od početka epidemije u BiH.

NESLAVNI REKORD Korona virusom za 24 časa zaraženo čak 316 osoba u RS i FBiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dan ranije, korona virus je potvrđen kod ukupno 310 osoba u RS i FBiH, podaci su entitetskih instituta za javno zdravstvo.

Od juče, do danas, zaraza je potvrđena kod 119 osoba u RS i 197 u FBiH, dok je, u ovom periodu, ukupno testirano 1.630 uzoraka.

U protekla 24 časa, zabilježena su i tri smrtna slučaja od posljedica korona virusa, a riječ je od dva muškarca iz Sarajeva i jednom iz Visokog.

Do sada, u RS je bitku sa Covid-19 izgubilo 138, a u FBiH 76 osoba.

Pročitajte još

Od početka epidemije, u RS je korona virusom zaraženo ukupno 3.151, a u FBiH 3.517 ljudi.

Do sada, u Srpskoj su se od Covid-19 oporavila 1.604, a u Federaciji BiH 1.453 pacijenta. U RS je trenutno aktivno 1.409, a u FBiH 1.988 slučajeva pozitivnih na Covid-19.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da, nakon trenda opadanja, epidemijska kriva u posljednjem periodu pokazuje porast broja oboljelih.

Najveći broj novooboljelih su kontakti otkrivenih pozitivnih osoba, i osoba sa simptomima bez epidemiološke veze – saopštili su iz IJZ RS.

U uslovima pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH, nadležni naređuju striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH, za sve one na koje se preporuke odnose.

– Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od jednog metra, kao i na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprječavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih – upozoravaju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.