Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NI MANJE DRŽAVE, NI VEĆIH PRIJATELJA Upoznajte Palau, državu od 20.000 stanovnika čijeg su predsjednika primili SVI SRPSKI FUNKCIONERI

Politika
Autor:

Foto: RAS Srbija

Velika pompa digla se oko posjete predsjednika Republike Palau, kog su svi srpski zvaničnici tokom dana svečano dočekivali uz najviše počasti. Informacija da će Palau povući priznanje Kosova napravila je veliku pometnju na političkoj sceni i raširila radost među ljudima, ali su se među građanima tokom cijelog dana mogli čuti komentari: “Gdje je, uopšte, taj Palao?”

Dobra vijest da je pacifička zemlja Palau 13. koja je povukla odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, odjeknula je u medijima, a broj država koje podržavaju nezavisno Kosovo, samim tim, smanjeno je ispod 100. Međutim, ukoliko ste se našli među onima koji do sada nisu ništa znali o ovoj zemlji, ne brinite, niste u manjini.

Republika Palau je ujedno i 13. najmanja država na svijetu koja broji oko 20.000 stanovnika, nešto manje od Inđije. Prostire se na arhipelagu od 200 ostrva, smještenih između Australije i Japana, dok je samo osam naseljeno.

Zanimljivo je da je jedna od glavnih privrednih grana ove zemlje turizam, zbog čega je glavni uslov za dobijanje viza otvorena zakletva kojom se svaki putnik obavezuje da na ostrvu neće ostaviti nikakve tragove osim onih koje će kiša i okean izbrisati. Ipak, trag koji je Palau ostavio na Srbiju je, po svemu sudeći, istorijski.

Ovu malu ostrvsku državu i Srbiju do sada je povezivalo jedino priznanje Kosova, a sa njegovim povlačenjem, državljani Palaua moći će ubuduće da borave na teritoriji Srbije bez viza.

Predstoji da vidimo kakve će novitete donijeti saradnja zemalja.

Sastanak predsjednika Palaua i Aleksandara Vučića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsjednikom Republike Palau Tomijem Remengesom, u okviru njegove posjete Srbiji. Vučić se zahvalio predsjedniku što je njegova zemlja donijela takvu odluku o Kosovu, te je najavio imenovanje nerezidentnog ambasadora u toj zemlji, kako bi se više radilo na razvoju međusobnih odnosa.

Predjsednik Palaua sa Ivicom Dačićem

Predsjednik Palaua predao je danas prvom potpredsjedniku Vlade i ministru inostranih poslova Srbije Ivici Dačiću notu o odluci te zemlje da preispita jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. U njoj stoji da je Palau donio odluku da ponovo razmotri poziciju kada je riječ o statusu Kosova, kao i to da Republika Palau smatra da bi trebalo u budućnosti da podržava dijalog Beograda i Prištine, uz posrednovanje EU, radije nego da definiše status Kosova prije okončanja dijaloga.

Sastanak sa Anom Brnabić

I premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je danas predsjedniku Palaua Tomiju Remengesou na odluci da suspenduje priznanje samoproglašenog Kosova.

Sastanak sa Majom Gojković

Predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković takođe se sastala danas sa predsjednikom Republike Palau. Ona je ukazala na važnost uspostavljanja međunarodne saradnje u svim oblastima zajedničkog interesa ovih zemalja, ali ujedno i izrazila zahvalnost na pokazanom razumijevanju za stavove Srbije, posebno za pitanje Kosova i Metohije. Ona smatra da je saradnja između Srbije i Palaua važna, iako je geografska udaljenost velika.

Više od 10.000 kilometara dijeli Palau i Srbiju

Povlačenje priznanja Kosova idealan je trenutak da svi saznamo nešto novo o Palauu. To je ostrvska država čije su krečnjačke i vulkanske stijene prekrivene smaragdnim šumama prepoznatljiva karakteristika, ima oko 20.000 stanovnika, ali je godišnje posjeti osam puta više turista. Pored toga, stanovnici se najviše bave radom na plantažama i ribolovom. Uzgajaju kokosove palme, banane, ananas i maniok, a znatne prihode daje izvor fosfata i boksita. Zvanična valuta je američki dolar.

Foto: Shuttestock

Uz Palaulce, stanovnike ove države koje čine miješavina malajskog i papuanskog stanovništva, najviše ima Filipinaca, i to 15 odsto. Kada je riječ o vjeroispovijesti, podjednako su zastupljeni katolici, protestanti i animisti (tradicionalna verovanja). Najviše stanovnika živi na malom koralnom ostrvu Kororu sa istoimenim glavnim gradom.

Do prvog grada više od 1.000 kilometara

Najbliži grad, glavni grad Filipina – Manila, od Palaua, koji je stekao nezavisnost 1994. godine udaljen je 1.675 kilometara. Predivna ostrva Palaula između ostalog su i utočište za morske pse. Takođe, zanimljiv je i podatak da je Palau, iako mali, podijeljen na šesnaest država, od kojih neke broje tek 10 stanovnika (Hathobei).

Kako bi spriječili masovni turizam i štetu koju on nosi, predsjednik Palaua naredio je da se na ostrvu grade samo hoteli sa pet zvjezdica. Prirodne ljepote pružaju pregršt mogućnosti za turiste koji posjete ovu ostrvsku državu, pa je tako moguće otići na avanturističko ronjenje uz koralne grebene, pretraživanje olupina brodova iz Drugog svjetskog rata, istraživanje skrivene pećine i tunela, a pravu pustolovinu predstavlja jedinstven doživaljaj ronjenja.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO