Digitalna Srpska

“Nije mi ugodno zbog toga” Merkelova zabrinuta zbog nedostatka proizvodnje čipova

Njemački kancelar Angela Merkel izrazila je danas zabrinutost jer Evropa ne može da proizvodi poluprovodne čipove i baterije koje su potrebne za konkurisanje u proizvodnji autopmobila i razvoju pametnih uređaja.

“Nije mi ugodno zbog toga” Merkelova zabrinuta zbog nedostatka proizvodnje čipova
FOTO: STEFFI LOOS/POOL/EPA

Merkelova je na samitu budućih inovacija u Njemačkoj izjavila da Evropa rizikuje da zaostane u sektorima poput kvantnog računarstva, čipova i baterija, što je od ključne važnosti za budućnost automobilske industrije pošto se sve više prelazi na vozila na električni pogon.

– Ukoliko veliki blok poput EU nije u stanju da proizvodi čipove, nimalo mi nije ugodno zbog toga. Nije biti dobro da ste u zemlji proizvođača vozila a ne možete da proizvedete ključnu komponentu – naglasila je Merkelova.

Globalna nestašica čipova pogodila je proizvođače jer su mnogo otkazali narudžbe pošto postrojenja nisu radila usljed pandemije. Istovremeno, potražnja za čipovima je u porastu za proizvođaće poštrošačke elektronike jer su ljudi ostajali kod kuća.

Proizvođači automobila koriste čipove za sve od kompjutera za motor do pomoćnih sistema za vozača.

Merkelova je napomenula da, ukoliko Evropa izgubi sposobnost da proizvodi čipove koji se koriste u uređajima povezanim na internet onda će postati ovisna od drugih, posebno od Azije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije