Društvo

Nije to naivna igra, djeca ostaju bez dijela šake: Slijedi period slavlja, a zbog sekunde nepažnje ili lošeg rukovanja, velike su šanse da OSOBA POSTANE INVALID

Pripreme za doček Nove godine teku uveliko i svi se neizmjerno raduju praznicima. Za mnoge nema dobrog provoda bez vatrometa i petardi, ali treba na vrijeme podsjetiti da pirotehnička sredstva mogu biti opasna i izazvati trajne povrede i invaliditet.

dječak pali petardu
FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA

Dovoljna je sekunda nepažnje ili pogrešno korišćenje i baš tu Novu godinu nećete željeti da pamtite. Kada vatromet ili petarda eksplodira u ruci, velike su šanse da osoba postane invalid. Česte su i povrede lica i oka.

Dr Đorđe Kravljanac sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić” kaže da ima slučajeva kada se petarda preseče na pola, pa se onda barut pali, piše Blic.

Pročitajte još

-Najčešće su povrede kada eksplodira u ruci. Pokušaju da je bace, ona ne eksplodira odmah, opet je uzmu u šaku i tad se desi – dodaje Kravljanac. U posljednjih deset godina samo je u Institutu za majku i dete na Novom Beogradu bilo više od stotinu pacijenata, najviše djece školskog uzrasta, koja su imala povrede zbog upotrebe pirotehničkih sredstava. Njih devetoro je u tom periodu ostalo bez dela šake.

Od 15. decembra do 15. januara ljekarima se javi najveći broj dece, a to je i vrijeme kada je potražnja za pirotehničkim sredstvima najveća, kažu u prodavnicama.

Dr Đorđe Kravljanac upozorava da se veliki broj djece povredi u prisustvu roditelja, staratelja ili neke druge starije osobe.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije