Sudbine

"NISU ZNALI ŠTA DA RADE SA GLUMICAMA OSIM DA IH SKIDAJU" Mira je prva govorila o položaju žena u domaćoj filmskoj industriji

Jedna od najpoznatijih jugoslovenskih glumica, Mira Furlan preminula je u 65. godini, a mnogi će je pamtiti po upečatljivoj ulozi u ostvarenju Živka Nikolića "Lepota poroka".

"NISU ZNALI ŠTA DA RADE SA GLUMICAMA OSIM DA IH SKIDAJU" Mira je prva govorila o položaju žena u domaćoj filmskoj industriji
FOTO: RTS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Jednom prilikom Mira Furlan je govorila o saradnji sa Živkom Nikolićem o filmu za koji se kaže da je napravio revoluciju u jugoslovenskoj kinematografiji.

Pročitajte još

– Hm… to se kaže? Nikad tako nešto nisam čula, ni tada ni kasnije. Naši domaći režiseri nisu znali šta da rade sa glumicama osim da ih skidaju. Tako da to nije bila neka naročita novina. Nisam sigurna da li je iko i primijetio razliku između uobičajenog bezrazložnog, voajerskog, prostačkog, eksploatatorskog seksualizaranja žena na našem filmu od Živkovog pokušaja da u ovom filmu progovori iz pozicije žene kao potpunog outsajdera u društvu – rekla je Mira Furlan ranije za list “Danas”.

Podsjetimo, Mira je rođena je 1955. godine u Zagrebu gdje je završila osnovnu školu, a potom i gimnaziju.

Sa svojih 22 godina diplomirala je na Akademiji, prenosi Blic.

Posljednjih godina živjela je u SAD, gdje je ostvarila takođe brojne uloge, a jedna od najpoznatijih je u naučnofantastičnoj televizijskoj seriji Babilon 5 (Babylon 5).