Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Nova aplikacija i e servisi za porijeklo robe u Upravi carina

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Uprava carine/RAS Srbija

Postupak podnošenja zahtjeva za izdavanje obavezujućeg obavještenja o porijeklu robe i prijave za potvrđivanje znanja o porijeklu robe, koje je jedan od uslova za sticanje svojstva ovlašćenog izvoznika, zahvaljući novim e servisima Uprave carina sada će trajati svega 10 minuta, moći će da se obave onlajn i neće biti neophodan odlazak u Upravu carina Srbije.

To je rečeno danas na predstavljanju IT aplikacije i elektronskih servisa za porijeklo robe namijenjenje prije svega poslovnoj zajednici.

Pomoćnica direktora u sektoru za tarifske poslove u Upravi carina Sonja Lazarević rekla je da je uz podršku Međunarodne finansijske korporacije IFC grupacije Svjetske banke načinjen još jedan korak na unapređenju kvaliteta servisa koji Uprava carina pruža kompanijama koje se bave međunarodnom trgovinom.

– Prije nekoliko dana počela je primjena dva elektronska servisa za e porijeklo i oni obuhvataju elektronsko podnošenje zahtjeva za izdavanje obavezujućeg obavještenja o porijeklu robe i prijave za potrvrđivanje znanja o porijeklu robe koje jedan od uslova za sticanje svojstva ovlašćenog izvoznika – rekla je Lazarevićeva.

Postupak podnošenja zahtjeva za izdavanje obavezujućeg obavještenja do sada je trajao nekoliko dana i bio je neophodan odlazak na šalter Uprave carina.

Sada je to moguće učiniti onlajn i za prijavu je potrebno svega desetak minuta.

– Ovi servisi omogućili su domaćim i stranim kompanijama da onlajn mogu da podnesu zahtjev za izdavanje obavezujućeg obavještenja i da ujedno prate status zahtjeva. Tako štede vrijeme, sredstva, kao i naše vrijeme – rekla je Lazarevićeva.

Ona je navela i da Srbija prva u regionu primjenjuje ovaj elektronski servis.

Takođe je rekla da se Uprava carina neće samo na tome zadržati budući da je modernizacija usluga i rada u toku, te da će se potruditi da omogući nove servise kako bi se olakšao rad.

Ona je dodala da Uprava carina modernizacijom i jačanjem sopstvenih administrativnih i operativnih kapaciteta nastoji da maksimalno olakša poslovanje kako domaćim, tako i stranim kompanijama.

– Partnerski odnos s privredom je strateško opredjeljenje Uprave carina i ona čini sve da stvori uslove za efikasnije poslovanje u Srbiji. Nova aplikacija za porijeklo robe kompanijama će smanjiti troškove i vrijeme koji su potrebni za obavljanje ove vrste carinskih formalnosti, a sa druge strane, nama će omogućiti bolju kontrolu uvoza i izvoza – zaključila je Sonja Lazarević.

Menadžerka projekta IFC Grupacije Svjetske banke Violane Konar Lejsi izrazila je nadu da će nova IT aplikacija i elektronski servisi brzo dostići svoju punu funkcionalnost i ispuniti očekivanja svih onih kojima su namijenjeni.

Ona je navela da su kompanijama najvažnije transparetnost, predvidljivost i ušteda vremena, a Upravi carina će biti omogućena efikasnija naknadna provjera porijekla robe.

– Ideja je bila da se pomogne kompanijama, privrednim subjektima u poslovanju i povezivanju sa Upravom carina, odakle su nam se prije nekoliko godina javili sa željom da se uspostavi servis usluga i da se oklakša subjektima i skrati postupak. Smatramo da će to predstavljati veliki korak u postizanju transparentnosti i efikasnosti postupka – rekla je Konar Lejsi.

Načelnica u Sektoru za tarifske poslove Sara Srdić pokazala je kako praktično izgleda podnošenje zahtjeva za obavezujuće obavještenje o porijeklu robe.

– Zahvaljujući novoj IT aplikaciji, moguće je bez dolaska u Upravu carina s minimumom potrebne dokumentacije podnijeti zahtjev ili prijavu, pratiti status predmeta i u svakom trentutku elektronski pristupiti izdatim dokumentima. Naša vizija da se u ovom segmentu carinskog poslovanja privrednoj zajednici olakša i ubrza postupak, sada je realnost – rekla je Srdićeva.

Ona navodi da taj postupak traje svega 10 minuta, a ranije je trajao više dana.

Nakon prijave, privredni subjekt dobija povratnu informaciju da je predat zahtjev.

Marija Rađević iz kompanije koja izvozi, a koja je među prvima iskoristila novu mogućnost, kaže da je odgovor stigao u roku od jednog dana, a sama procedura trajala je svega pet minuta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO