Digitalna Srpska

NOVA VERZIJA Android 13 se navodno zove Tiramisu

Gugl je dugo za nove verzije Androida koristio nazive na osnovu deserta. U novom izvještaju koji kruži internetom tvrdi se da će se sljedeći Android 13 zvati Tiramisu.

NOVA VERZIJA Android 13 se navodno zove Tiramisu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Spekulacija o imenu potiče iz komentara na web portalu AOSP Gerrit, gdje se vode diskusije o izvornom kodu Androida. Međutim, iako se u komentaru pominje naziv Tiramisu, navodi se da će se to ime koristiti samo interno u Guglu. Za široke narodne mase, sljedeći Android zvaće se samo Android 13.

U prošlosti, Gugl je novim verzijama Androida, davao nazive po imenima deserta. Međutim, sa Androidom 10, to je prestalo. Uprkos tome što nove verzije Androida za širu javnost ne koriste takva imena, interno svaka verzija Androida i dalje nosi ime određenog deserta.

Na primjer, Android 10 je poznat kao Quince Tart, Android 11 je bio Red Velvet Cake, a Android 12 Snow Cone. Mnogim ljubiteljima Android operativnog sistema nedostaju zvanična imena sa temom deserta.

U prošlosti, viđali smo i povezanost između Gugla i proizvođača slatkiša kako bi pogurali imena sa temom deserta, posebno sa Android 4.4 KitKat. Međutim, ovo će biti već treći Android OS bez javnog naziva, a u ovom trenutku nema jasnih naznaka ni kada bi Android 13 mogao da izađe.

U stvari, Gugl je tek nedavno objavio Android 12 Beta 3.1.

Prihvati notifikacije