Biznis

Novi sunovrat bitkoina: Potonuo ispod 32.000 dolara

Cijena bitkoina je ponovo pala danas na svjetskim kripto tržištima usljed nastavka euforične rasprodaje digitalnih valuta.

Novi sunovrat bitkoina: Potonuo ispod 32.000 dolara
FOTO: SHUTTERSTOCK

Najveća svjetska kriptovaluta je izgubila do 11 časova prije podne po istočnoameričkom vremenu 11 procenata vrijednost, spustivši se na 31.6529 dolara, prema podacima Kin Metriksa, prenosi CNBC.

Visoke gubitke bilježi i manji digitalni novčići, pri čemu je eter pao za skoro 13 procenata na 2.368 dolara, a XRP je za više od 12 odsto.

U aprilu 2021, izgledao je da će ovo biti godina uzleta za digitalnu imovinu, pri čemu je bitkoin prvi put ikada dostigao nivo od 60.000 dolara. Ipak, nedavni pad ciena poljuljao je povjerenje na kripto tržištima. Bitkoin je prošlog mjeseca potonuo na skoro 30.000 američkih dolara, a trenutno je u padu za skoro 50 procenata u odnosu na svoj istorijski rekord.

Vrijednost ovog digitalnog novčića je u odnosu na početak godine sada veća za samo 9,0 posto, ali je i dalje više nego utrostručena u poređenju sa cijenom od prije godinu dana

Pročitajte još

Konkretan razlog novog talasa rasprodaje nije jasan, navodi CNBC ali napominje da ga je možda izazvala zabrinutosti u vezi sa sigurnošću kriptovalute nakon što su američki zvaničnici uspjeli da povrate veći dio otkupnine plaćene hakerima koji su prošlog mjeseca izveli sajber napad na naftovod Kolonijal Pajplajn u SAD-u.

Prema sudskim dokumentima, istražitelji su uspjeli da pristupe lozinki za bitkoin novčanik jednog od hakera. Novac je vratila nedavmo formirana radna grupa u Vašingtonu, koja je uspostavljena u okviru vladinog odgovora na rast sajber napada.

Prihvati notifikacije