Digitalna Srpska

NOVITET Samsung razvio memorijski čip s najvećim kapacitetom do sada za vještačku inteligenciju

Samsung je u utorak saopštio da je razvio novi memorijski čip velike propusnosti koji ima "najveći kapacitet do danas" u industriji.

Samung izmio novi memorijski čip
FOTO: YONHAP/EPA

Južnokorejski gigant čipova tvrdi da HBM3E 12H “podiže performanse i kapacitet za više od 50 odsto.

– Pružatelji usluga vještačke inteligencije u industriji sve više zahtijevaju HBM s većim kapacitetom, a naš novi proizvod HBM3E 12H dizajniran je da odgovori na tu potrebu – rekao je izvršni potpredsjednik planiranja memorijskih proizvoda u Samsung Electroniks.

Pročitajte još

– Ovo novo memorijsko rješenje čini dio našeg napora prema razvoju temeljnih tehnologija za HBM s visokim snopom i pružanju tehnološkog vodstva za tržište HBM velikog kapaciteta u eri umjetne inteligencije – rekao je on.

Najveći proizvođač

Samsung Electroniks najveći je svjetski proizvođač dinamičkih memorijskih čipova s direktnim pristupom koji se koriste u potrošačkim uređajima poput pametnih telefona i računara.

Generativni AI modeli kao što je OpenAI-jev ChatGPT zahtijevaju veliki broj memorijskih čipova visokih performansi.

Takvi čipovi omogućavaju generativnim AI modelima da pamte detalje iz prošlih razgovora i korisničkih preferencija kako bi generisali ljudske odgovore.

Porast potražnje

Procvat AI nastavlja da podstiče proizvođače čipova. Američki dizajner čipova Nvidia objavio je skok prihoda od 265 odsto u četvrtom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući vrtoglavom porastu potražnje za svojim grafičkim procesorskim jedinicama, od kojih se hiljade koriste za pokretanje i treniranje ChatGPT.

Samsung je rekao da je počeo s uzorkovanjem čipa kupcima, a masovna proizvodnja HBM3E 12H planirana je za prvu polovinu 2024, javlja SEEbiz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije