Banjaluka

O SLOBODI OKUPLJANJA Ana Kotur Erkić: Zakoni moraju biti jednaki za sve

Kada je novoizabrani gradonačelnik, Draško Stanivuković, rekao da „dok je on na čelu Banjaluke, gej parada neće biti organizovana“, jedan dio aktivista, koji se zalaže za ljudska prava, osudio je ovu izjavu.

O SLOBODI OKUPLJANJA Ana Kotur Erkić: Zakoni moraju biti jednaki za sve
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Jedna od njih je aktivistkinja Ana Kotur Erkić, koja smatra da su Stanivukovićeve riječi akt diskriminacije.

– Javno okupljanje, prema važećem Zakonu o javnom okupljanju Republike Srpske, svaki je javni skup koji je organizovan i održava se na primjerenom prostoru, u kojem grupe građana izražavaju različite stavove. Takođe, Zakonom o zabrani diskriminacije seksualno opredjeljenje je poimenično naveden osnov nejednakog postupanja, diskriminacije po definiciji – ističe ona.

FOTO: OTISAK/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: OTISAK/FACEBOOK/SCREENSHOT

Dodaje da uskraćivanje prava na okupljanje za grupe koje poštuju odredbe Zakona o javnom okupljanju, samo zato što imaju drugačiju seksualnu orijentaciju, takođe, akt je diskriminacije, od koje se,smatra, mora sudržavati svako fizičko i pravno lice, pa i izabrana osoba unutar institucije.

-Ovdje ne možemo govoriti o duhu naroda, niti ličnim stavovima, jer zakoni moraju jednako važiti za sve, pa i građane s kojima se  ne slažemo po različitim pitanjima- ističe naša sagovornica.

FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Dodaje da je posebno brine upodobljavanje pitanja koja se tiču manjinskih i marginaliziranih skupina.

Pročitajte još

-Svaki put kada se aktivni politički sudionici osjete ugroženim po nekom osnovu od strane političkih neistomišljenika, pozivaju se na kršenje ljudskih prava, no – kad oni svojim postupcima, izjavama, stavovima, ugrožavaju prava drugih i drugačijih, to onda nije kršenje ljudskih prava. Ovakav stav je čisti populizam- ističe Kotur Erkić.

Nova odbornica PDP, Smiljana Moravac Babić, ističe da podržava stranačkog kolegu u svim stavovima.

– Draška načelno podržavam. Ako je to njegov stav, ja ću ga podržati u tom stavu. Lično mogu reći da dijelim mišljenje kao i on – navodi Moravac Babićeva.

Svako pitanje se može i mora razmotriti kad i ako dođe na dnevni red. Zakon i prava moraju biti isti za sve, ali ne…

Posted by Smiljana Moravac-Babić on Wednesday, December 2, 2020

Dodaje da svako pitanje treba razmotriti kada dođe na dnevni red.

– Meni je i prije ovoga taj sami naziv – parada ponosa – neadekvatan. Čime se ponose ljudi? Pa svako u četiri zida može da radi šta hoće. To je moje lično mišljenje. Sam naziv, razmislite malo, da li je u redu ili nije, a da ne kažem te aktivnosti. Svako ima pravo na svoje razmišljanje i postupanje, ukoliko ne ugrožava druge – ističe ona.

U nevladinoj organizaciji Oštra nula najviše ističu kontradiktornost izjave novog gradonačelnika.

– Prije izbora je rekao da će Trg biti slobodan za sve, pa bih da ga podsjetim da u Banjaluci žive građani i građanke LGBT populacije i da oni takođe imaju ptavo na protestno okupljanje i šetnju – ističe aktivistkinja Oštre nule, Milica Pralica.

Naglašava da je Stanivuković dužan da ravnopravno zastupa sve građane Banjaluke koji su ga izabrali na lokalnim izborima za novog gradonačelnika.