Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Obogaćena POZORIŠNA SCENA Gradiške: Publiku navikli na dobre predstave

Kultura
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Nedavnim formiranjem Javne ustanove „Grad pozorište“, ova umjetnost dobila je važnu ulogu u gradskoj upravi i na kulturnoj sceni Gradiške.

Premijerno izvođenje predstave „Migranti“ sredinom juna, po tekstu Slavomira Mrožeka, koju je režirao Zlatan Vidović, potvrdilo je opredijeljenost “Grad pozorišta” za stvaranje novog pozorišnog centra Republike Srpske i BiH.

Uslovi za to u gradu na Savi odavno su stvoreni, smatra Draško Vidović, glumac i direktor “Grad pozorišta”, navodeći mnoge predstave koje su pripremili tokom posljednjih nekoliko godina. Među njima su “Ljubav”, “Kumovi”, “Sve o ženama”, “Luda lova”, “Audijencija”, “Do posljednjeg daha”, “Neke djevojke”, “Ne igraj na Engleze”, “Generalna proba samoubistva”, “Boing, boing”…

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Migranti su šesnaesta naša predstava. Računajući premijere i brojna druga izvođenja, na sceni smo igrali nekoliko stotina puta, a publiku brojimo desetinama hiljada. To nedvosmisleno govori da je Gradiška, koja je ove godine dobila status grada i prvo profesionalno pozorište, izborila važno mjesto na regionalnoj glumačkoj mapi – smatra Vidović.

“Migranti”, u kojima igraju Zlatan Vidović i Admir Mešić, predstavljaju uspješnu nadgradnju pozorišne scene u ovoj sredini. Zlatan Vidović, režiser i glumac, kaže da je gradiška publika prvi put imala priliku da gleda kamernu predstavu, dijeleći scenu sa glumcima.

– U pitanju je duo-drama o dvojici emigranata koji sticajem okolnosti imaju istu sudbinu, žive u zajedničkom stanu, u podrumu, u tuđoj zemlji, gdje nisu došli svojom voljom nego bježeći od sumorne stvarnosti i beznađa u svojoj domovini – rekao nam je Vidović.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Zlatan Vidović

Ističe da je ovo angažovana predstava, glumački i umjetnički prikaz naše stvarnosti sa kojom se ne treba miriti nego je mijenjati ka boljem, svako iz svoje perspektive, zavisno koliko i šta može, šta umije.

– Glumci u predstavama na svojstven način trebaju uticati na društvene promjene, boriti se za bolje. To je njihova odnosno naša patriotska dužnost. Našu zemlju, ljude, sve što je ovdje lijepo i vrijedno treba čuvati, boriti se za napredak, za promjene društvenih odnosa, prakse koja će ljudima pružiti bolju šansu da ovdje žive – opisao je Zlatan Vidović suštinu poruke koju šalje predstava “Migranti”.

– Svaki odlazak iz svoga mjesta je bolan, niko se na to ne odlučuje iz hira nego krajnje potrebe. Glumac na sceni pokušava mijenjati život. Ukoliko te granice pomjeri bar za djelić u nečijoj glavi, on je uspio – smatra Zlatan Vidović, koji predstavom „Migranti“ ukazuje na različite vidove te borbe.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Admir Mešić objašnjava da je ova predstava naišla na odličan prijem kod publike, koja je prepoznala njenu aktuelnost i snažnu poruku.

– Intelektualac i bauštelac dijele podrum u kojem stanuju i migrantsku sudbinu. To je sudar dva svijeta u njihovim glavama iz čega proizilaze mnoge scene prepoznatljive iz naše svakodnevice – kazao nam je Mešić.

U “Grad pozorištu“ naglašavaju glumce iz ove sredine koji su se školovali na akademijama u Banjaluci i drugim regionalnim centrima te igraju glavne uloge u predstavama. Osim Draška i Zlatana Vidovića te Admira Mešića, među njima su Mirela Predojević i Đorđe Janković.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Draško Vidović

Osim njih, u predstavama gradiškog pozorišta igraju još Branko Janković, Dragana Marić, Mario Lukajić, Miljka Brđanin Babić, Snježana Štikić, Željko Erkić i drugi. Svi oni su, smatraju u gradskoj upravi, bitno doprinijeli utemeljenju pozorišne umjetnosti i prvim koracima stvaranja pozorišne tradicije.

Na obali Save

U okviru “Gradiškog ljeta“ glumci „Grad pozorišta“, na platou pored Save, izvešće 3. jula u 21 sat predstavu „ Ljubav“.  Ulaz za sve građane biće besplatan. Time gradiški glumci žele upotpuniti kulturne sadržaje tokom vrelih ljetnjih dana, na sceni pored Save.

Omladinski studio

U sklopu “Grad pozorišta” Gradiška pokrenut je i Omladinski studio kojeg čine srednjoškolci. Studio je počeo sa radom u proljeće 2011. godine.

Članovi studija su prvu premijeru “Pokondirena tikva” u režiji Draška Vidovića odigrali u decembru 2011. Predstava je učestvovala na “Fedri”, amaterskom festivalu u Bugojnu. Uslijedile su potom i druge predstave – “Naša djeca” i “Grozdana na zrnu bibera”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO