Digitalna Srpska

Od više hiljada žrtava uzeli oko 120 miliona dolara: Razbijena najštetnija svjetska hakerska grupa "LokBit"

Britanska nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA) saopštila je da je uspješno ometen rad "najštetnije svjetske kibernetičko-kriminalne grupe".

Od više hiljada žrtava uzeli oko 120 miliona dolara: Razbijena najštetnija svjetska hakerska grupa "LokBit"
FOTO: SAVA R./YOUTUBE/SCREENSHOT

Operacija je izvedena u sklopu međunarodne operacije čija je meta bila organizacija specijalizovana za štetne programe “LokBit”.

Direktor NCA Grejem Biger izjavio je da se agencija uspješno ubacila i omela rad organizacije koja je prošle godine izvršila napad na britanksku Poštu i dječiju bolnicu u Kanadi.

– Uspješno smo hakerisali hakere. Preuzeli smo kontrolu nad njihovom infrastrukturom – naglasio je Biger koji je napomenuo da je tokom “LokBiT” tokom protekle godine bila odgovorna za 25 odsto svih hakerskih upada u svijetu.

Pročitajte još

“LokBit” se našao na meti radne grupe pod nazivom “Operacija Kronos” u kojoj učestvuje NCA u saradnji sa američkim Federalnim istražnim biroom i agencijama iz devet drugih država.

Sinoć su vlasti preuzele kontrolu nad internet stranicom “LokBita” na kojoj se prodaju usluge kojima se omogućavaju hakerski upadi i zadržavaju se podaci radi otkupa.

Na stranici je primjetna poruka u kojoj se navodi da je “sada pod kontrolom snaga za održavanje reda i mira”.

Vršilac dužnosti pomoćnika američkog državnog tužioca Nikol Argentijeri rekla je da je na meti “LokBita” bilo više od 2.000 žrtava širom svijeta, uključujući Britaniju i Ameriku, te da su dobili više od 120 miliona dolara otkupa.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije