Banjaluka

ODBORNICI USVOJILI ODLUKU Nastavlja se besplatan prevoz za djecu iz višečlanih porodica i penzionere u Banjaluci

Usvojena je odluka kojom će biti omogućena prodaja karata za javni prevoz po povlaštenim cijenama za porodice sa četvoro i više djece, penzionere i druge socijalne kategorije u Banjaluci.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Na insistiranje gradonačelnika Draška Stanivukovića, ali i predstavnika Udruženja porodica sa četvoro i više djece, ova odluka ponovo je stavljena na dnevni red sjednice Skupštine Grada, a potom je i jednoglasno usvojena. Ovom odlukom ujedno su i proširena prava, kojom će besplatan prevoz biti omogućen i za osobe sa invaliditetom i osobe sa poteškoćama u razvoju.

Kako je rekao Stanivuković, iako je i ovo bila jedna izazovna i dugotrajna sjednica, ipak je završena pobjedom jer je usvojena odluka koja omogućava nastavak politike besplatnog prevoza za višečlane porodice,  penzionere, ali i druge socijalne kategorije.

– Hvala Udruženju 4+, djeci i roditeljima koje su danas samoinicijativno došli u Gradsku upravu i predočili Skupštini Grada koliko je važno da ova odluka bude usvojena. Ovu bitku koju smo dobili prije tri godine ponovo smo danas morali potvrditi na jedan težak i izazovan način, ali najvažnije je da smo, zahvaljujući borbi ovog udruženja, bitku dobili – poručio je on.

Istakao je da je usvajanjem ove odluke spao jedan veliki teret i da više nema razloga za brigu.

– Politiku besplatnog prevoza nastavljamo i dalje. Ovo je najznačajnija pobjeda. Onim učenicima i studentima, koji su kupili kartu, sredstva će biti refundirana – rekao je Stanivuković.

Izrazio je zadovoljstvo što je pronađen modalitet da se ova odluka, koja je predložena prije nekoliko mjeseci, konačno usvojena.

– Ovo je pobjeda naroda. Djeca su pobijedila, razum je pobijedio. Više nema razloga za brigu – rekao je Stanivuković.

Dodao je da je današnja pobjeda veliki podstrek da sa politikom besplatnog prevoza nastavimo i dalje i da ih proširimo na druge kategorije.

– Razmatramo da u narednom periodu proširimo ovu politiku i na porodice sa troje djece, ali i da besplatan prevoz dobiju svi penzioneri – zaključio je on.

Predsjednik Udruženja, Jovan Radovanović zahvalio je rukovodstvu Grada što su pronašli rješenje da djeca iz višečlanih porodica i dalje imaju besplatan prevoz.

– Raduje me što je Skupština Grada potvrdila pravo koje smo stekli prije tri godine – rekao je Radovanović.

Osim odluke o besplatnom javnom prevozu, usvojene su i odluke koje se odnose na poslovanje preduzeća “Dep-ot”.

Kako je rekao Stanivuković, usvajanje ove odluke znači stabilnije poslovanje ovog preduzeća.

– Usvojena je odluka o korekciji cijena usluga, koja se ne odnosi na građane, već na preduzeća koja odlažu otpad na gradsku deponiju. Ovom odlukom osiguraćemo stabilnije poslovanje, ali i mogućnost za izgradnju i proširenje deponije, čime će Banjaluka, ali i okolni gradovi biti čistiji – pojasnio je Stanivuković.

Pročitajte još

Na sjednici je usvojena i odluka o imenovanju direktora Doma zdravlja, kojom je Nevena Todorović imenovana na ovu funkciju i za naredne četiri godine.

On je iskoristio priliku da čestita direktorki na reizboru i poželio joj uspješan mandat koji će biti na korist Doma zdravlja, medicinskih radnika, ali i korisnika usluga primarne zdravstvene zaštite.

– Do sada smo imali dobru saradnju, a Dom zdravlja može računati na podršku i u narednom periodu – rekao je on.

Takođe, osvrnuo i na rješavanje pitanja objavljivanja u Službenom glasniku.

Kako je istakao, izmjenom sistematizacije pronađen je način da se nastavi sa objavama i omogući da važne odluke konačno stupe na snagu, te najavio da će već ove sedmice biti objavljene neke od odluka na koje se čekalo mjesecima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije