Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ODLUČIO DA PROMIJENI POL Rade (65) iz BiH u Srbiji postao Elena

Društvo
Autor:

Foto: Radio Slobodna Evropa screenshot

Rade, odnosno Elena (65), najstarija je transrodna osoba u Bosni i Hercegovini koja se za proces tranzicije i promjene pola odlučila tek nakon odlaska u penziju.

Kako navodi ova Sarajka, koja se iako još nije zvanično postala žena, predstavlja kao Elena, čitavog života je znala da je neko drugi zarobljen u muškom tijelu. A kada je prije četiri godine shvatila da svoj problem može da riješi i promijeni svoj život, otpočela je proces promjene pola u Srbiji.

– Čitavog života sam naginjala ka ženskom polu, ka svemu što žene imaju i rade, tako da mi je najteži period života bio osnovna škola kada nisam mogla kao sve djevojčice da se oblačim ili šminkam. Djevojčice su u to vrijeme nosile sandale sa kajiševima, suknje, šarene bluze i duge kose, a ja sam bila tužna zato što ja nemam ništa kao one – navodi Elena za Radio slobodna Evropa i dodaje da joj je najtužniji trenutak u životu bio sazrijevanje.

– U tom trenutku shvatite da djevojke odrastaju, imaju lijepa lica, lijepe grudi, a vi ne. Tada sam krala ženske stvari sa žica ne bi li imala bar nešto žensko – priča Elena.

Iako je oduvijek osjećala kao žena Elena, njena muška strana, Rade je odlučio da sa 20 godina osnuje porodicu i da se oženi.

Elena je živjela 30 godina porodičnim životom, a onda je u sedmoj deceniji riješila da promijeni pol.

Izgubila porodicu i prijatelje

– U Sarajevu sam provela cijeli život, zaradila penziju, ali sam za oko dvije godine izgubila veliki broj prijatelja. Doživite veliki broj neprijatnosti, te gotovo živite sami, zato mi je jedina želja da me supruga prihvati sada onakvu kakva jesam – ističe Helena.

Rješenje našla u Srbiji

Elena je zbog procesa tranzicije koji je moguće izvesti jedino u Srbiji, ova Sarajka je zatražila srpsko državljanstvo ne bi li joj lijekovi i hormoni bili dostupni.

– Čeznula sam četiri godine da kupim šminku i našminkam se, ali hljeb je preči. Imam tu ženu i to dijete, moram im dati. Sa minimalnom penzijom platim režije i imam dovoljno novca za hranu da preživim nekoliko dana – kaže ona ali dodaje da ne odustaje isičući da čeka operaciju pola koja će se uskoro desiti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO