Društvo

"ODLUKA NA STOLU" Hrvatska razmatra da ponovo uvede SAMOIZOLACIJU za državljane BiH

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je jutros kako uprkos povećanom broju zaraženih korona virusom neće biti novog zatvaranja u Hrvatskoj, ali da trenutno ponovo razmatra uvođenja mjere samoizolacije za državljane Bosne i Hercegovine.

"ODLUKA NA STOLU" Hrvatska razmatra da ponovo uvede SAMOIZOLACIJU za državljane BiH
Foto: Antonio Bat/EPA

Capak je izjavio da se trenutno razmatra uvođenje samoizolacije za građane koji dolaze iz Srbije i BiH.

Odluku nismo još donijeli, ali ona je na stolu. Mi upozoravamo građane da ne idu u šopinge tamo jer je jeftinije, ali dakako da to nije slobodna granica nego se treba prijaviti na Enter Croatia i granična policija razmatra razlog ulaska u Hrvatsku. Ako je on opravdan, onda se ti građani puštaju, a ako nema razloga, onda ne. Više od 50 posto ljudi koji dođu na granicu, vraća se nazad – rekao je.

On je za naredni period najavio sastanak sa kolegama iz Slovenije kako bi se dogovorili vezano uz prelazak granice i činjenicu da veliki broj turista u Hrvatsku dolazi upravo preko Slovenije, prenosi Klix.

Vrijedi podsjetiti da je Hrvatska ukinula mjeru 14-dnevne samoizolacije za državljane BiH nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji, a da se samo nekoliko dana nakon izbora ponovo počelo govoriti o restriktivnim mjerama za građane Bosne i Hercegovine.

Istovremeno hrvatski turizam je na koljenima zbog manjka gostiju, a naročito onih iz BiH koji su otkazali hiljade aranžmana zbog mjera koje je donijela vlast u Zagrebu.