Magazin

OMILJENO CVIJEĆE Trik kako da muškatle bolje cvjetaju

Muškatle, poznate po svom raskošnom cvijeću, ukras su svake bašte. Ove biljke brzo rastu, jednostavne su za održavanje, otporne su i što je najvažnije – cvjetaju obilno i neprekidno od proljeća do jeseni.

OMILJENO CVIJEĆE Trik kako da muškatle bolje cvjetaju
FOTO: ŽIVOTNA SILA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Dobra stvar je što ne morate biti stručnjak da bi vaša muškatla procvjetala, jer to mogu da urade čak i početnici u baštovanstvu, samo slijedite nekoliko savjeta. Stručnjaci iz inicijative Pelargonijum za Evropu (PfE) tačno znaju šta je važno prilikom sadnje i nege, a evo i njihovih saveta:

Kada je najbolje vrijeme za sadnju muškatli?

Vjerovatno ćete željeti da počnete da sadite na svom balkonu i terasi u prvim danima proljeća, ali budite oprezni jer muškatle ne podnose dobro hladnoću. Bezbjedno ih je saditi samo kada su noći stalno bez mraza, a dnevne temperature su redovno iznad 10°C. Ako jedva čekate, budite spremni da ih zaštitite od povremene hladnoće. Na primjer, kada je spoljna temperatura niska, vaše biljke će se bolje snaći na prozorskoj dasci, postolju na zidu kuće ili ispod pokrivača, nego na balkonskoj ogradi na promaji ili u saksiji na hladnom tlu. Noću ih možete zaštititi od mraza baštenskom vunom, mehurićima ili običnom čaršavom. Ako tokom dana ponovo postane veoma hladno, privremeno stavite biljke u zaštićeno zatvoreno područje. Zimske bašte, skladišta ili garaže u kojima nema straha od smrzavanja su pogodna skloništa za hitne slučajeve, a idealno bi bilo i dovoljno prirodnog svetla.

Pročitajte još

Bilo da se nalazi na balkonskom krevetu, saksiji, sadi ili visećoj korpi, muškatle se svuda osjećaju kao kod kuće – pod uslovom da imaju dovoljno prostora. Rastojanje između biljaka treba da bude najmanje 20 centimetara, a visina saksije ne sme biti manja od 18 centimetara. Prilikom sadnje koristite visokokvalitetan, prethodno oplođen kompost. Ne zaboravite da stavite sloj drenaže na dno posude kako bi višak vode mogao da iscuri iz posude. Na taj način ćete spriječiti zadržavanje viška vode, što može izazvati trulež korena.

Koje je idealno mjesto za muškatle?

Muškatle su biljke osjetljive na svjetlost – najbolje se osjećaju na mjestima sa puno svjetlosti, ali dobro se snalaze i na mjestima sa delimičnom sjenkom. Ukratko, što više sunčeve svjetlosti dobijaju, to obilnije cvetaju. Ako ste tek počeli sa sadnicama muškatli, kupite dobro razvijene biljke sa puno pupoljaka i gustim lišćem kako biste brzo uživali u puno cvijeća. Muškatle vole vodu, ali ne i stalnu kišu, pa ih stavite pod krov u slučaju da vremenska prognoza predviđa više padavina. Sorte sa krupnim ili duplim cvjetovima posebno vole da budu pod krovom tokom kišnih dana, pa ih zaštitite na vrijeme.

Kako zalivati muškatle?

Muškatle mogu da skladište dosta vlage u svojim listovima i stabljikama, tako da nekoliko dana bez vode nije problem. Međutim, potrebno ih je redovno zalivati da bi obilno cvjetale. U veoma toplim ljetnjim danima, dobro je to raditi ujutru i uveče. Kutije za rezervoare i automatski sistemi za navodnjavanje mogu značajno smanjiti potrebe za zalivanjem.

Prezimljavanje muškatli

Muškatle su višegodišnje biljke, pa je preporučljivo prije prvog noćnog mraza biljke isjeći na oko 15 centimetara i premjestiti na svjetlo i hladno mjesto. Zimi im nije potrebno đubrivo ili zalivanje. U proljeće biljke presadite u svež kompost i stavite na toplije mjesto i uz malo sreće ponovo će niknuti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu