Politika

OPOZICIJA U LABAVIJEM FORMATU Jeremić: Savez za Srbiju više ne postoji

Savez za Srbiju više ne postoji i opozicija će u budućnosti sarađivati u novom, labavijem formatu, kako bi stranke mogle da jačaju svoje organizacije i izgrade kapacitet da potpuno kontrolišu izbore na svih 8.000 biračkih mjesta u Srbiji.

OPOZICIJA U LABAVIJEM FORMATU Jeremić: Savez za Srbiju više ne postoji
FOTO: P. DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Izjavio je ovo predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i dodao da će Udružena opozicija Srbije biti “forma koordinacije stranačkih rukovodstava” i da neće imati svoj statut i organe, niti će biti organizovana na regionalnom ili lokalnom nivou.

On je istakao da će Narodna stranka u narednom periodu biti posvećena jačanju stranačke infrastrukture i organizacije.

– Nakon toga ćemo sa strankama prave opozicije, a to su one koje su bojkotovale izbore 21. juna, razgovarati o jedinstvenoj izbornoj listi, a tek će na kraju, kao kruna svega, doći izbor zajedničkog kandidata. Vojislav Koštunica je 2000. godine proglašen za jedinstvenog kandidata opozicije pred sam istek roka za predaju kandidature, pa režim u kojem je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja nije stigao da ga oblati do izbora – rekao je Jeremić, a navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Jeremić je dodao da vlast SNS-a i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na izborima može biti promijenjena samo jedinstvenim nastupom opozicije i da “nema govora da Narodna stranka sama hoće da pobijedi Vučića”.

– Na kraju ćemo nastupiti svi zajedno, ali svi ti koji budu zajedno moraju biti mnogo jači nego što su sada – naveo je Jeremić.

– Kada EU u Srbiju pošalje specijalnu misiju koja će utvrditi realno stanje u medijima i izbornom procesu, ta misija će moći da donese samo jedan zaključak i da predloži samo jedno, a to je da EU isprati izbore u Srbiji tako da ne bude krađe – i to će biti Vučićev kraj – rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo i da u narednih nekoliko mjeseci neće biti dramatičnih promjena u rješavanju pitanja Kosova i Metohije, jer svi čekaju ishod izbora za predsjednika SAD.

– Tako velike i ozbiljne stvari kao što su potpis na sveobuhvatni sporazum o Kosovu ne mogu se dogoditi bez angažovanja Amerike, a pošto se ne zna kako će SAD gledati na ovaj prostor i ko će biti predsjednik, to će sačekati sljedeću godinu – rekao je Jeremić.