Gradovi

Osnovci nezainteresovani za zanate: Za zanimanja trećeg stepena u Semberiji izostala subvencija

U prve razrede u šest srednjih škola na području Bijeljine ove školske godine biće upisano više od 900 učenika, a nakon junskog i julskog upisnog roka slobodnog mjesta ima još samo u Srednjoj stručnoj školi u Janji.

Osnovci nezainteresovani za zanate: Za zanimanja trećeg stepena u Semberiji izostala subvencija
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Po nezvaničnoj procjeni, još 40-ak učenika treba da se opredijeli za buduće zanimanje do početka nove školske godine.

Upisna politika i problem tehnološkog viška nastavnog osoblja bile su teme sastanka Aktiva direktora srednjih škola regije Semberije i Majevice.

Popularisanje zanata, koji su neophodni u ekonomskom i društvenom razvoju, jedan je od strateških pravaca obrazovne politike RS. Osmišljena upisna politika i usvajanje Strategije obrazovnog sistema Srpske daju rezultate, istaknuto je na sastanku Aktiva direktora srednjih škola regije Semberije i Majevice.

Na ovom sastanku razgovarano je i o smanjenju broja đaka koji se bilježi posljednjih godina, a koji, s druge strane, prouzrokuje tehnološki višak zaposlenih u prosvjeti. Sačuvati radna mjesta, ali i obezbijediti što bolju perspektivu mladim ljudima, kako bi se spriječile migracije sa ovih prostora, moraju da budu prioritet nadležnih, poručeno je sa ovog skupa.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola opštine Bijeljina, Duško Đurić, podsjeća da je najveće interesovanje bilo za Tehničku i Ekonomsku školu, te Gimnaziju i Poljoprivredno-medicinsku školu, ali da učenici nisu pokazali očekivano interesovanje za trogodišnja zanimanja.

– Ministarstvo prosvjete RS i ove godine podstiče deficitarna zanimanja tako što stipendira svakog učenika 100 KM i plaća putne troškove. Subvencije su obezbijeđene za 22 škole u Srpskoj. Na području bijeljinske regije deficitarna zanimanja su u Poljoprivredno-medicinskoj školi (agrooproizvođač), u Srednjoj stručnoj školi u Janji keramičar-kamenorezac i tesar i u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ obrađivač metala. Nadamo se da će ova mjera uroditi plodom, te da će se neupisani svršeni osnovci opredijeliti za baš neko od ovih zanimanja – kaže Đurić.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Prema podacima Aktiva direktora srednjih škola, u Ugljeviku bi u pet odjeljenja trebalo da nastavu pohađa oko 120 đaka, a u Loparama u tri odjeljenja njih 60. U Loparama su popunjena mjesta u odjeljenju opšteg smjera Gimnazije i odjeljenju ekonomski tehničar u Ekonomskoj školi, ali u odjeljenju za bravara-zavarivača tek pola odjeljenja je upisano, kaže direktor Srednje škole „Vuk Karadžić“ iz Lopara, Mićo Stojišić.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Djeca, a i roditelji, nisu zainteresovani za zanimanja trećeg stepena, jer je ove godine izostala subvencija. Mi smo obezbijedili obavljanje prakse i posao u firmama „Termoeletro“ i „Termal“, ali to nije dovoljno. Posebno nas brine najava da će bez podrške ostati i učenici koji ove školske godine pohađaju drugi razred na ovom smjeru, tako da se nadamo da će nadležni ipak naći neko rješenje – kaže Stojišić.

I u Srednjoj stručnoj školi u Janji od pet odjeljenja popunjeno je oko 60 odsto kapaciteta. Direktor Aleksandar Matić kaže da je zanimljivo da, iako su kuvari i konobari perspektivna  zanimanja i da su prošle godine svih 19 maturanata u roku od 15 dana našli posao, ove godine odjeljenje nije popunjeno.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Nadamo se da ćemo ipak formirati ovo odjeljenje do početka školske godine – istakao je Matić.

Uključiti lokalne zajednice

U kreiranje upisne politike, kako bi se lakše definisalo koja zanimanja su deficitarna i koja bi se uskladila s potrebema tržišta i na taj način svršenim srednjoškolcima omogućila radna mjesta, mora da se uključi i lokalna zajednica, istakao je predsjednik Skupštine Grada Bijeljina, Aleksandar Đurđević.

– Ne smijemo dopustiti hiperprodukciju zanimanja koja su suficitarna već preduzeti sve kako bi se za naredih pet, deset godina napravilo mjesta za neka nova zanimanja koja garantuju mladim ljudima da će nakon završenog školovana naći posao. To je naš prioritet – rekao je Đurđević.

Prihvati notifikacije