Hronika

Oštetili 7 firmi: Bračni par pribavio korist od SKORO MILION KM, evo koliko godina zatvora IM PRIJETI

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Dejana B. (54) i Sandre B. (49) zbog sumnje da su od februara do jula 2022. godine dovođenjem u zabludu i lažnim prikazivanjem činjenica oštetili sedam privrednih društava za blizu milion KM u kom iznosu su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist.

čovjek drži pare
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Optužnicom, koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, okrivljenima se na teret stavlja po jedno produženo krivično djelo Prevara u obavljanju privredne djelatnosti u saizvršilaštvu, za koje je zaprijećena kazna zatvora od 2 do 10 godina i novčana kazna.

Tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenima produži pritvor u kojem se nalaze od 18. oktobra 2023. godine.

Postoji opravdana sumnja da su Dejan B. kao direktor firme “Beograditelj” doo Novi Beograd i Sandra B. kao sekretarica u toj firmi poručivali robu od oštećenih privrednih društava lažnim prikazivanjem činjenica da je riječ o ozbiljnoj i platežnoj firmi koja će plaćanje za isporučenu robu vršiti u skladu sa dogovorom, iako su imali namjeru da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti isporučene robe.

U tu svrhu su oštećenima prilikom zasnivanja poslovnog odnosa kao garanciju za ispunjenje obaveza prilagali blanko mjenice potpisane i ovjerene od strane Dejana B. kao zakonskog zastupnika firme, te su preuzimali robu od oštećenih.

Preuzetu robu su zadržavali za sebe ili bi je prodali NN licima bez bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama firme “Beograditelj” doo, piše Blic.

Pročitajte još

Mjenice koje su bile priložene kao sredstva obezbjeđenja nisu mogle da budu realizovane usljed blokade računa nastale zbog neizmirenih obaveza, u kojoj je ovo privredno društvo neprekidno od sredine jula 2022. godine.

Prethodno je 30. decembra 2021. godine preuzeo udio od 100% u firmi “Beovez doo” Novi Beograd koja je od osnivanja 2008. godine poslovala solventno, likvidno i nikada nije bila u blokadi, pa je 26. januara 2022. godine promjenio poslovno ime u “Beograditelj” doo Beograd.

Oštećena privredna društva Dejan B. i Sandra B. su dovodili u zabludu i održavali ih u zabludi koristeći se dužinom trajanja firme “Beovez”, njenim finansijskim izvještajima i činjenicom da ona nikada nije bila u blokadi od strane Narodne banke – Odeljenja za prinudnu naplatu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu