Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OSVETA OPASNOG ROBIJAŠA Krunski svjedok protiv dilera i “prljavog” policajca

Hronika
Autor:

Foto: Avaz/RAS Srbija

Adnan Šerak nedavno je zidine Kazneno-popravnog zavoda Zenica zamijenio onim u Sarajevu, jer je ključni svjedok u dva spektakularna krivična predmeta, otkrio je izvor blizak istrazi.

Izvor blizak istrazi otkrio je za Avaz da će Šerak svjedočiti protiv dilera, bračnog para Edisa i Nerme Bunar i njihove grupe. Na klupi za svjedoke pojaviće se i na suđenju “prljavom” policajcu Erminu Zuki, inspektoru Federalne uprave policije, koji je za novac odavao operativne informacije upravo Bunaru. Radi se o podacima iz akcije “Prizma”, u kojoj je i pao Bunar.

– Šerak je izuzetno opasna osoba pa bi njegovi skoro svakodnevni dolasci iz Zenice i pojavljivanje na sudu u Sarajevu iziskivali veliki broj ljudi i logistike – pojašnjava izvor.

Ali, kako je Šerak postao ključni čovjek optužnica? Izvor tvrdi da je Šerak odlučio “propjevati” nakon što je prošle godine uhapšen. Šerak je tada dobio jednomjesečni prekid zatvorske kazne, pod izgovorom da ide roditeljima cijepati drva! Uprava zeničkog zatvora, s Redžom Kahrićem na čelu, bila je protiv, ali je Opštinski sud u Sarajevu mislio drugačije.

Budući da se nije vratio u zatvor, za njim je raspisana potraga. Izvor otkriva da je u tim danima bijega Bunar vodio brigu o Šeraku.

– Spavao je kod njega, hranio se, davao mu je pare… Svi dobro znaju da je lako pobjeći, ali teško je opstati u bijegu. Sve košta – tvrdi izvor.

Šerak krajem novembra prošle godine ipak pada u jednoj sarajevskoj kafan. Prema riječima izvora, Šerak kontaktira Bunara te mu traži da mu šalje novac u zatvor. Isprva je Bunar to i radio na “prijateljskoj” bazi. Ali kada su pozivi postali sve češći, a Šerak tražio sve više para, njihovo prijateljstvo je puklo. Navodno, Šerak mu je posljednji put tražio čak 1.000 KM.

– Bunar je sve to počeo shvatati kao da ga Šerak reketira te je odlučio povući ručnu – priča izvor.

Skovao plan

Tada je Šerak skovao plan da se osveti. Budući da je iza rešetaka, shvatio je da mu jedino može napakostiti ako ga raskrinka istražiteljima. Budući da je za vrijeme bijega bukvalno živio u stanu Bunara, znao je sve njegove “poslove” i tajne. Prema informacijama, pozvao je istražitelje Federalne uprave policije, kojima je u kratkim crtama objasnio šta zna o Šeraku.

– Isprva ga nisu shvatili ozbiljno, ali su odlučili da sve provjere. Ubrzo je prvi sastanak upriličen i to u prostoriji za posjete u KPZ Zenica. Šerak je poslije kao na švedskom stolu istražiteljima ponudio i njihovog kolegu Zuku, jer je znao da štiti Bunara – zaključio je izvor.

Teški zločini

Šerak je presudom Vrhovnog suda FBiH od 2009. godine osuđen na osam i po godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića. On je na njih pucao u decembru 2008. u kafiću na Grbavici. Osuđivan je i zbog mnoštva drugih krivičnih djela. Za vrijeme izdržavanja optužen je i za ubistvo zatvorenika Dženana Džake.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO