Sudbine

OVAKO JE U MLADOSTI IZGLEDAO MITROPOLIT AMFILOHIJE Svjetovno ime bilo mu je Risto, a ovu sliku svi dijele (FOTO)

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije preminuo je jutros u Kliničko-bolničkom centru Crne Gore, a ostaće upamćen kao vladika koji nikoga nije ostavljao ravnodušnim.

OVAKO JE U MLADOSTI IZGLEDAO MITROPOLIT AMFILOHIJE Svjetovno ime bilo mu je Risto, a ovu sliku svi dijele (FOTO)
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

U vrijeme kada je bio tek student beogradske Bogoslovije i prije nego što se zamonašio, nosio je svetovno ime Risto i izgledao ovako:

Risto Radović rođen je na pravoslavni Božić, 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Završio je Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 1962. godine.

Pored teoloških nauka, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, studirao je klasičnu filologiju. Postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu.

#Митрополит #АМФИЛОХИЈЕ"Лепота ће спасити свијет"-Достојевски👏

Posted by Православна Митрополија Црногорско-Приморска on Tuesday, August 11, 2020

Odatle prelazi u Atinu, u kojoj, za vrijeme sedmogodišnjeg boravka, pored svakodnevne parohijske službe, uspjeva da doktorira, a tezu, koju inače piše na grčkom jeziku, o Svetom Grigoriju Palami, brani uz najvišu moguću ocjenu.

Potom, godinu dana provodi na Svetoj Gori, a onda je pozvan da predaje na Ruskom pravoslavnom institutu „Sveti Sergije“ u Parizu od 1974. do 1976, gdje uz ostalih pet jezika koje je savladao, usavršava i francuski jezik.

УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕУ петак 30. октобра 2020 године, уочи празника Светог Петра Цетињског, у…

Posted by Православна Митрополија Црногорско-Приморска on Friday, October 30, 2020

Po povratku, u Beogradu je biran za dekana Bogoslovskog fakulteta i vanrednog profesora, krajem 1985. izabran je za episkopa banatskog sa sjedištem u Vršcu, odakle je uoči Božića 1990. godine došao i na Cetinju ustoličen za mitropolita crnogorsko-primorsko-skenderijsko-brdsko-zetskog i pećkog trona egzarha.

Mitropolit Amfilohije je drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC, odmah nakon patrijarha srpskog, piše Žena Blic.