Politika

"OVO NIJE NATO VJEŽBA" Podžić na Manjači o vježbi "Brzi odgovor 21"

"Brzi odgovor 21" nije NATO vježba već vježba Oružanih snaga BiH sa vojskom SAD, rekao je ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić na Manjači, jednom od vojnih poligona na kojem će od 17. maja do 2. juna biti održana ova vježba.

"OVO NIJE NATO VJEŽBA" Podžić na Manjači o vježbi "Brzi odgovor 21"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Sifet Podžić

Učešćem u ovoj vježbi Oružane snage BiH pokazuju spremnost za zajedničko djelovanje sa oružanim snagama SAD i partnerskih zemalja, ali i daju dodatni motiv za Oružane snage BiH da uče od najboljih i da nastave sa procesom dalje profesionalizacije i modernizacije – rekao je Podžić.

On je podsjetio da će na vojnim poligonima na Manjači i u Glamoču, te u kasarni i aerodromu “Dubrave” kod Tuzle od 17. maja do 2. juna biti održana bilateralna vježba oružanih snaga BiH i SAD.

Podžić je na konferenciji za novinare na poligonu Manjača rekao da će u vježbi učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga BiH i 700 američkih vojnika, a koristiće lako pješadijsko naoružanje i minobacače 60 i 82 milimetra.

Pročitajte još

On je napomenuo da je ova vježba dio velike multinacionalne vježbe “Branilac Evrope 21” koju komanda Oružanih snaga SAD za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vojne vježbe na tlu Evrope.

Kako je pojasnio, u toj vježbi ukupno učestvuje 28.000 pripadnika oružanih snaga iz 27 zemalja na 31 vojnom poligonu u 12 država.

Na pitanje novinara dokle se stiglo sa Programom reformi za ovu godinu, Podžić je izrazio očekivanje da bi do kraja maja taj dokument trebalo da stigne u Savjet ministara i da bude prihvaćen, a zatim upućen u Brisel.

– Komisija za saradnju radi na ovom dokumentu i do 20. maja trebalo bi da pristignu primjede – dodao je Podžić.

Komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH general major Radovan Ilić rekao je da će učešće Oružanih snaga u vježbi “Brzi odgovor” pojačati nivo njihovih operativnih sposobnosti i profesionalizma.

Prihvati notifikacije