Magazin

Parfemi imaju rok trajanja: Evo kako da očuvate omiljeni miris

Vjerovatno svako od vas ima omiljenu bočicu parfema koju koristi samo za specijalne prilike i trudi se da traje što duže, pa ga čuvate na nekom posebnom mjestu i niste rasipni, međutim, ni tako mu ne možete produžiti rok trajanja na duže staze.

parfem
FOTO: WHOLEELISE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Najduži rok parfema je oko dvije godine, a uzmite u obzir da mu se nakon otvaranja bočice rok trajanja smanjuje i da on oksidira, što je najviše primjetno kod citrusnih i voćnih nota.

Ako parfem držite na svjetlom i toplom mjestu, stručnjaci kažu da će proces oksidacije biti ubrzan. Zato nije loše da svaki parfem držite u originalnoj kutiji ili u nekom ormariću daleko od sunčeve svjetlosti.

Rok trajanja parfema zavisi i od temperature na kojoj ga čuvate. Ima i onih strastvenih obožavalaca koji, kako bi produžili rok trajanja omiljenog mirisa, parfeme drže i u frižideru.

Najbolji način da provjerite da li je parfemu istekao rok jeste da ga naprskate na komadić papira i provjerite da li ima isti miris kao prije. Ako u kolekciji parfema čuvate neotvoreni parfem, ne brinite, rok trajanja parfema je u tom slučaju znatno duži. Ali, nakon otvaranja flašice pazite, jer ne bi trebalo da ga koristite duže od dvije godine, prenosi B92.

 Nikada ne držite parfem u kupatilu u blizini vode ili izvora toplote. Držite ga u ormaru, na hladnom i tamnom mjestu. Parfemski molekuli će trajati duže, a samim tim će i vaš parfem biti kvalitetniji, savjeti su stručnjaka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije