Društvo

Pašalić: Tražićemo ZABRANU IZVOZA TRUPACA čim se formira Savjet ministara BiH

Čim se formira Savjet ministara BiH i Vlada Federacije BiH tražićemo da Bosna i Hercegovina zabrani izvoz trupaca kako bismo zaštitili domaće drvoprerađivače, kazao je ovo za Srpskainfo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić.

Pašalić: Tražićemo ZABRANU IZVOZA TRUPACA čim se formira Savjet ministara BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On ističe da je drvoprerađivački sektor u Srpskoj u ekspanziji, a da godišnja sječa drva iznosi oko dva miliona kubika.

Srpska može da posiječe oko dva miliona kubika sirovine. Od toga su oko milion kubika trupci, a ostatak ogrijevno ili celulozno drvo, odnosno drvo nižeg kvaliteta – pojašnjava Pašalić.

On dodaje da je drvoprerađivački sektor u ekspanziji, te da iz godine u godinu raste izvoz namještaja i poluprerađevina od drveta iz RS.

Pašalić ističe da postoji mogućnost da se taj sektor i dalje razvija, ali da su mnogi drvoprerađivači danas nezadovoljni jer nemaju dovoljno sirovine. S druge strane, kako ističe on, ne može se dozvoliti da se posiječe više drva nego što godišnje poraste.

Pročitajte još

– Imamo dobro postavljen sistem u smislu pravične raspodjele drvnih sortimenata jer smo uspostavili pravilnik u kojem imamo sistem bodovanja i dajemo prednost onim proizvođačima koji zapošljavaju više ljudi i rade veći stepen finalizacije – kaže Pašalić.

On pojašnjava da nije u istom položaju proizvođač koji ima jednu brentu i dva zaposlena, kao onaj koji ima 50 zaposlenih i izvozi svoj proizvod van BiH.

Pašalić ističe da je zabrana izvoza trupaca jedna od mjera zaštite drvoprerađivača, jer im nedostaje sirovina. Druga mjera koja će pomoći proizvođačima je ranije najavljeno uvođenje digitalizacije i novog informacionog sistema.

– To će pomoći da pratimo sječu stabala, odnosno kretanje trupca od panja do prerađivača. Tako ćemo spriječiti neke zloupotrebe koje postoje. Imamo obezbijeđena inicijalna sredstva za izradu tog sistema i počeli smo pripremati tu aktivnost. Radi se o dugoročnom mukotrpnom procesu, koji se ne može završiti za godinu ili dvije – naveo je Pašalić.

Ističe da će, kada se taj posao završi, biti omogućeno da se u uređenom sistemu obavlja eksploatacija i gazdovanje šumama.

Pašalić pojašnjava da taj sistem podrazumijeva da na svakom deblu ima pločica s bar kodom uz pomoć koje će se pratiti trupac od sječe do krajnjeg kupca.