Društvo

Patrijarh Porfirije u Mrkonjić Gradu: Krajem aprila osvještanje obnovljenog Hrama

Patrijarh srpski Porfirije boraviće 29. i 30. aprila u Mrkonjić Gradu, gdje će biti osveštan novoobnovljeni Hram Rođenja Presvete Bogorodice, koji je teško oštećen u posljednjem ratu 1995. godine.

Patrijarh Porfirije
FOTO: P. V. / RINGIER

Starješina Hrama Savo Janković rekao je da je posjeta srpskog patrijarha od velikog značaja i veliki blagoslov.

– Dolazak patrijarha Porfirija ima veliki značaj i daje snagu svima nama, da nas pouči, da nas blagoslovi i da nam da snage da nastavimo sa dobrim i čestitim djelima – istakao je protojerej-stavrofor Janković.

Starješina Hrama naveo je da patrijarh u Mrkonjić Grad dolazi na poziv episkopa bihaćko-petrovačkog i rmanjskog Sergija da osvješta ovaj hram, koji je uvijek dijelio sudbinu srpskog naroda ovog kraja i stradao sa njim.

Prota Janković je istakao da je Hram Rođenja Presvete Bogorodice potpuno rekonstruisan, te da je sve rađeno na najkvalitetniji način.

Pročitajte još

– Obnova je počela 2013. godine, Hram je pokriven bakrom, postojeći stubovi su ojačani novim betonskim stubovima, urađene su kvalitne kamene fasade, kameni podovi i uvedeno grijanje. U unutrašnjosti hrama sve je urađeno onako kako se najbolje znalo i moglo – kaže Janković.

U obnovi su, kaže, učestvovali parohijani, lokalna zajednica, kao i republičke institucije.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice podignut je na mjestu drevne crkvice koja je izgorjela u požaru, a koji je 1883. godine zahvatio Varcar Vakuf – kako se nekada zvao ovaj grad.

Stradao je i u Drugom svjetskom ratu, kao i 1995. godine, prenose Novosti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije