Društvo

PLATIĆE PAPRENU KAZNU Dvojicu mladića sa litica Tare spasavali satima rendžeri, vatrogasci i policija

Dvojica 21-godišnjaka iz Užica, koji su u nedjelju 16. oktobra ostali zarobljeni na liticama Tare, a narednog jutra spaseni, neće svoju nepromišljenost pamtiti samo dramom koju su preživeli nego i novčanom kaznom.

PLATIĆE PAPRENU KAZNU Dvojicu mladića sa litica Tare spasavali satima rendžeri, vatrogasci i policija
FOTO: VLADIMIR LOJANICA/RINGIER

Nacionalni park Tara podnio je protiv njih prekršajne prijave o povredi Pravilnika o unutrašnjem redu NP, a koje se odnose na boravak u prvoj zoni zaštite bez najave, odobrenja i pratnje, rekao je Ivan Ilić, šef Službe čuvara ovog zaštićenog prirodnog dobra.

U području sela Jagoštica na Tari mladi Užičani, bez ikakvog planinarskog iskustva i opreme, spustili su se strimim i teško prohodnim terenom do Tople pećine nad kanjonom jezera Perućac.

Poslije više sati boravka na ovoj lokaciji, koja zbog rizika koje nosi nije preporučljiva za posjete, krenuli su nazad, ali putem koji su došli nisu uspjeli da se vrate. U večernjim satima pozvali su pomoć.

Pročitajte još

Njihovo spasavanje okončano je tek u ranim jutarnjim satima kada su uz pomoć užadi spušteni u podnože kanjona Drine, na 12. kilometru od brane jezera Perućac, odakle su evakuisani čamcima.

U akciji su učestvovali Gorska služba spasavanja, rendžeri sa Tare, vatrogasci iz Bajine Bašte i Užica i Granična policija.

Topla pećina jedan je od više nebezbijednih i nepreporučjivijih lokaliteta na Tari koji neodgovorni posjetioci obilaze, zbog čega nerijetko dolaze u sutuacije da se izgube ili ostaju zarobljeni.

– Ovim prekršajnim prijavama želimo da skrenemo pažnju posjetiocima da se zbog lične, ali i naše bezbjednosti, takođe i zbog zaštite prirode, drže preporuka o kretanju u Nacionalnom parku. Na Tari postoji 300 kilometara obilježenih pješačkih staza koje bezbjedno vode do mnogih atraktivnih lokaliteta. Svako ponašanje na svoju ruku može da bude rizično – ukazuje Ivan Ilić, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije