Gradovi

PODRŠKA DOMAĆIM PROIZVOĐAČIMA Ministar i gradonačelnik otvorili poljoprivredni sajam u Doboju (FOTO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, danas je boravio u radnoj posjeti Gradskoj upravi i gradonačelniku Doboja, Borisu Jeriniću.

PODRŠKA DOMAĆIM PROIZVOĐAČIMA Ministar i gradonačelnik otvorili poljoprivredni sajam u Doboju (FOTO)
FOTO: GRAD DOBOJ

U sklopu posjete, a nakon sastanka, ministar i gradonačelnik su otvorili prvi poljoprivredni sajam proizvoda članica Klastera dobojske regije ”Poljoklast”.

Gradonačelnik je istakao zadovoljstvo što je upravo Doboj domaćin ovakvog događaja i Klastera čiji je osnovni cilj ravnomjeran razvoj regija, maksimalno iskorištavanje zajedničkih poljoprivrednih resursa, znanja i iskustva da bi se kreirala rješenja za organizovanu podršku poljoprivrednim proizvođaćima i njihovim organizacijama.

– Zahvalan sam ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Borisu Pašaliću, na posjeti i ukazanom povjerenju na realizaciji ovog projekta. Uvjeren sam da na ovaj način promovišemo i vrednujemo tipične proizvode i proizvodne potencijale naše regije te pomažemo poljoprivrednim gazdinstvima da lakše, zajednički i organizovano ostvare svoje ciljeve – rekao je Jerinić.

Klaster dobojske regije pod nazivom ”Poljoklast” uz podršku grada Doboja osnovan je 30. jula 2019. kroz Projekat razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima, koji finansira Međunarodna organizacija za razvoj poljoprivrede, uz podršku Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Broji 26 članova, većinom poljoprivrednih gazdinstava. U Republici Srpskoj je ukupno osnovano sedam poljoprivrednih klastera.

I pored pojave virusa korona, koji je uveliko usporio realizaciju projekta, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je uspjelo da realizuje neke od postavljenih ciljeva.

Organizovalo je podjelu 9.000 sjemenskih paketa u RS, za porodice u stanju socijalne potrebe, od čega je na području dobojske regije pripremljeno i podijeljeno 180 sjemenskih paketa.

Procjena je da je zasijano oko 700 hektara na području dobojske regije.

MPSV RS je takođe pristupilo izradi internet platforme ”Plodovi sela” za online prodaju poljoprivrednih proizvoda gdje se trenutno promoviše oko 50 poljoprivrednih proizvođaća dobojske regije.

Na sajmu u Doboju koji je organizovan u Gradskom parku narodnih heroja su predstavljeni proizvodi domaćih poljoprivrednih gazdinstava na bazi meda, melemi, sir, plastenički proizvodi, čajevi i slično.

A.E.