Magazin

PODSJETNIK NA PROŠLOST Šta je pisalo u pasošu Kraljevine Jugoslavije (FOTO)

Nakon što je prikaz kako su granični prelazi izgledali u prošlosti privukao pažnju i izazvao rasprave na internetu, na Tviteru je objavljen još jedan podsjetnik na prošlost - poruka koja se nalazila u pasošu Kraljevine Jugoslavije.

Pasoš Kraljevine Jugoslavije
FOTO: RMARTINOVIC/TWITTER/CREENSHOT

Svojevrsni podsjetnik na poruke koje su bile upućene onima koji napuštaju zemlju dijeli se društvenim mrežama, a sadrži savjete te pravila ponašanja za one koji putuju.

Poruke upućene tiču se ponašanja na putu poput: “Na putu se vladaj pristojno i obzirno prema svakome, a naročito prema željezničkom i brodskom osoblju, zatim prema ženama i djeci”, kao i “Budi posve spreman za iskrcavanje, čim brod stigne u luku. Veš na tebi neka je čist, a odijelo uredno i lice vedro”.

Pročitajte još

Navodi se i kako u novoj zemlji treba biti “ozbiljan i ispravan”, te se pokoravati zakonima i vlastima, ne govoriti zlo o toj zemlji, uz napomenu: “Na svoju zemlju ne zaboravljaj”.

“Ne primaj posao koji te suviše ponižava i ne radi za manju platu od ostalih radnika, ne konkuriši drugim radnicima već budi solidaran s njima pa će te poštovati i tražiti radnici i poslodavci”, “Ne opijaj se i ne kockaj”, “Ako ti je potreban kakav savjet, zaštita, ili šta drugo, obrati se na našeg Konzula ili Iseljeničkog Izaslanika”, glase još neki od savjeta, piše Klix.

Preporučuje se i učenje jezika zemlje u koju se odlazi uz napomenu da se ne zaboravi maternji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije