Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POLAKO KA ZAVRŠETKU TRGOVINSKOG RATA “Sporazum Kine i SAD dobra vijest za sve”

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP/RAS Srbija

Trgovinski sporazum Kine i SAD dobra je vijest za sve i “obezbijediće stabilnost u globalnoj trgovini, izjavio je danas kineski ministar inostranih poslova Vang Ji tokom posjete Sloveniji.

Kako prenosi Rojters, on je, međutim, rekao da između Kine i SAD još postoji mnogo pitanja koja je potrebno riješiti.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je juče da su SAD postigle takozvanu prvu fazu trgovinskog sporazuma s Kinom, prema kojoj će Vašsington odustati od uvođenja tarifa na uvoz kineske robe, planiranih za nedjelju, dok će Peking povećati kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

– Postigli smo vrlo detaljan sporazum prve faze sa Kinom. Oni su pristali na mnoge strukturne promene i ogromnu kupovinu poljoprivrednih proizvoda, energetskih i industrijskih proizvoda, i još mnogo drugih – napisao je Tramp na Tviteru, prenosi Rojters.

– Kaznene tarife utvrđene za 15. decembar neće se naplaćivati zbog činjenice da smo sklopili dogovor. Odmah ćemo početi pregovore o fazi II, umjesto da čekamo do izbora 2020. godine. Ovo je izvanredan sporazum za sve. Hvala vam – tvitovao je Tramp.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) je u međuvremenu objavila da su SAD prihvatile da “znatno” modifikuju svoje tarife na kinesku robu u okviru prve faze trgovinskog sporazuma sa Pekingom, a da će Kina kupovati znatno više američke robe i usluga.

Prema sporazumu, Vašington će zadržati 25-procentne carine na oko 250 milijardi dolara američkog uvoza iz Kine, dok će tarife uvedene na kineske proizvode vrijedne 120 milijardi dolara smanjiti na 7,5 procenata, navodi se u saopštenju USTR, prenosi britanska agencija.

U saopštenju se dodaje da trgovinski sporazum zahtjeva strukturne reforme kineskog ekonomskog i trgovinskog režima u oblastima intelektualne svojine, transfera tehnologije, poljoprivrede, finansijskih usluga, deviznog kursa. Dogovor takođe uključuje “snažan sistem za rješavanje sporova”, saopšteno je iz USTR.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO