Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POMAMA ZA SVETOM VODICOM Nakon što je OSVEŠTANA CISTERNA vjernici nagrnuli sa flašama

Društvo
Autor:

Foto: Goran Jevremović/RAS Srbija

Povodom Bogojavljenja, jednog od najznačajnijih hrišćanskih praznika, kome Srbi pridaju veliki značaj, danas se u portama crkava u Pomoravlju, Resavi i Levču, okupio veliki broj građana.

Crkve su bile pune na bogosluženju, veliki broj vjernika je učestvovao u litiji oko crkava i ponijeli kućama osveštanu Bogojavljensku vodicu, izjavili su Tanjugu sveštenici.

Veliki interes, prava jagma u Jagodini, bila je za Bogojavljenskom vodicoma, ljudi su u torbama nosili i po nekoliko boca vodice.

Foto: Goran Jevremović/RAS Srbija

U porti centralne crkve u Jagodini, Svetog Petra i Pavla, uz pet buradi od po 500 litara, i ove godine je dovezena vatrogasna cisterna od 9.000 litara vode koju je osveštao sveštenik, pošto se popeo na cisternu, a vjernici brzo opkolili sa praznim bocama, od kojih su neki točili i po pet litara.

Kult Bogojavljenske vodice u ovom dijelu Srbije je veoma veliki, tako da Crkva Svetog apostola Petra i Pavla već nekoliko godina naručuje i vatrogasne cisterne, da bi zadovoljili vjernike, rekli su sveštenici ove crkve.

Za oko dva sata i burad i cisterna su ostali prazni.

Jagodina ima još tri crkve u gradu, u kojima je danas služena Bogojavljenska liturgija, a vjernici točili Bogojavljensku vodicu, poslije liturgije i mimohoda oko crkvi. U svim crkvama bilo je puno vjernika.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO