Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PORODICA PATI KAO PRVOG DANA Spomenik Editi i Selmi i tri godine kasnije ZALIJEVAN SUZAMA (VIDEO)

Hronika
Autor:

Foto: I.Š./Klix/RAS Srbija

Iako su prošle tri godine od stradanja Selme Agić i Edite Malkoč u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu, porodici i prijateljima teško je kao i prvog dana.

Položili su cvijeće na spomenik podignut ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu zajedno sa studentima i građanima.

Očevi poginulih djevojaka rekli su da im i dalje u srcima stoji teški kamen. Nadaju se kako će se postupak protiv Sanjina Sefića i njegovih pomagača konačno okončati znajući da neće dobiti pravdu, ali se nadaju miru.

Selmine i Editine prijateljice ponovile su kako su bile uzorne djevojke pune života i željne znanja. Nedostaje im njihov osmijeh i podrška koju su pružale. Iako nisu tu, žive u njihovim srcima, pričama, svakom naučenom predmetu i novom iskustvu. Svi su se poklonili kamenom spomeniku s kojeg se smiješe dvije djevojke čiji su snovi brutalno prekinuti u samo nekoliko minuta.

– Nama su satisfakcija ovi ljudi koji danas stoje ovdje uz nas. Nemamo nikakvu satisfakciju kada je riiječ o slučaju, jer se ne miče. Jedino je Saud Nišić, koji je od početka pokazao kajanje i plakao, priznao krivicu i potpisao sporazum. I druga dvojica sada žele sporazum, proradila im savjest. Ali to nam ništa ne znači. Sanjin ne smije dobiti ništa ispod maksimalne kazne. Neka postupak traje još tri godine, mi nećemo odustati. Naših djevojaka više nema. Napravio bih čudo, dao bih sve na svijetu i svoj život da vratim bilo koju od njih. Mi ćemo se između sebe i dalje pomagati i zajedno s porodicom Memić, koju je zadesila ista sudbina, ali njima je još tužnije i teže – rekao je Selmin otac Amir Agić.

Editina sestra Enesa zahvalila se prvenstveno novinarima koji prate ovaj slučaj i uz njih su već tri godine te obavještavaju javnost o svemu.

– Nećemo odustati. Hvala svim ljudima koji su danas došli da odaju počast Editi i Selmi – rekla je Enesa.

Otac Muriz Memić, koji još čeka pravdu za svog sina Dženana, rekao je kako neće stati.

– Ovaj slučaj koji je čist i jasan traje tri godine, što je apsurdno. Zahvalio bih se tužiocu Jasminki Knežević koja je sada na predmetu. Vidim njenu borbu i volio bih da imam i u svom predmetu takvog tužioca. Odustati nećemo. Mi ne radimo to zbog svoje djece, njih nema. Radimo zbog sve druge. Nama nikada neće biti bolje, ali stati nećemo – poručio je Memić.

Podsjećanja radi, za smrt dvije studentkinje terete se Sanjin Sefić koji je 10. oktobra 2016. u večernjim satima u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu “golfom 6”, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Optužnicom se terete i Dino Alić i Amar Salihović da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH tako što su ga prevezli do Graničnog prelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan organima gonjenja iz BiH te time počinili krivično djelo pomoći počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela, dok se Sauda Nišića tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon krivičnog djela. Oni su u prvostepenom postupku proglašeni krivim, ali su oslobođeni. Sefić je osuđen na 14 i po godina zatvora.

Vrhovni sud FBiH je ukinuo tu presudu i vratio na ponovno suđenje. Sara Sefić je i drugostepenom presudom oslobođena.

Ponovljeni postupak počeo je 3. jula ove godine, ali se zbog potpisivanja sporazuma o priznanju krivice novo ročište nije održalo. Selma Agić je imala 21, a Edita Malkoč 20 godina.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO