Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POSLJEDICA KARANTINA Jutjub smanjuje rezoluciju klipova kako bi olakšao napor koji trpi internet

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: SASCHA STEINBACH/EPA

Fejsbuk bilježi nezapamćenu aktivnost, korisnici su zamalo srušili Instagram zbog nove opcije, a Jutjub takođe poduzima određene mjere u vrijeme karantina zbog pandemije koronavirusa.

Pandemija koronavirusa primorala je na milione ljudi da ostanu u svojim domovima, pa se samim time mnogi okreću internetu radi posla, učenja ili razonode kako bi im vrijeme u samoizolaciji brže polazilo. Da bi olakšali pritisak na infrastrukturu interneta i spriječili je da se uruši, Jutjub je donio odluku da u narednih 30 dana smanji rezoluciju svih klipova na svojoj platformi, piše Klix.

Korisnici će i dalje moći svojeručno promijeniti kvalitet pojedinačnog klipa koji gledaju. Jutjub se time pridružuje Netfliksu koji će smanjiti kvalitet striminga u Evropi kako bi olakšao napor koji internet trpi uslijed nezapamćene upotrebe. I veće tehnološke platforme se bore prevladati izazove koje nameće pandemija, prenosi Si-En-En.

Mark Zakerberg, osnivač i vlasnik Fejbuka, nedavno je izjavio da je njegova kompanija zabilježila dosad neviđeni priljev korisnika, kakav se ne događa ni u prazničnom razdoblju oko Nove godine. Korisnici Instagrama takođe su iskoristili višak slobodnog vremena u samoizolaciji, te su zamalo srušili platformu nakon što je dodana nova opcija pod nazivom Stay Home uz pomoć koje korisnici mogu prikazati kako provode vrijeme kod kuće dok traje pandemija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO