Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“POTPUNO JE JASAN” Radmanović istakao da Poslovnik ne predviđa onlajn sjednicu Predstavničkog doma

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je Srni da Poslovnikom ovog doma nije predviđeno održavanje onlajn sjednica bilo kojeg tijela parlamenta.

– Nije moguće održati sjednicu Kolegijuma Predstavničkog doma telefonom ili na bilo koji način telekomunikacijama. Poslovnik je potpuno jasan i tri člana Kolegijuma moraju održati sjednicu. Parlament u skladu sa Ustavom i Poslovnikom mora raditi i u ovako kriznoj situaciji – precizirao je Radmanović.

On je dodao da to nije smetnja da članovi Kolegijuma imaju konsultacije.

– Razgovaramo stalno i tako smo se dogovorili da ćemo raditi. To smo se u četvrtak dogovorili u bilateralnim razgovorima telefonom razmjenjujući mišljenja o najvažnijim stvarima koje se dešavaju, a trenutno je najvažnija epidemija virusa korona sa kojom smo suočeni u BiH – rekao je Radmanović.

On je istakao da je vrlo rizično održati sjednicu parlamenta sada bez obzira na neke izjave poslanika koji objašnjavaju da to treba uraditi i da postoje velike sale za tako nešto.

Komentarišući inicijativu predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denisa Zvizdića da se odgodi plaćanje PDV-a sa 10. u mjesecu na kraj mjeseca, Radmanović je naveo to pitanje prvo treba da prođe kroz rešeto raznih organa kao što su Uprava za indirektno oporezivanje, Savjet ministara i da se od njih dobiju mišljenja, pa da se tek onda o tome izjašnjava parlament, ako je potrebno.

– Ovako dolazimo u situaciju da u kriznoj situaciji kada je u pitanju zdravlje stanovništva u BiH pojedinci predlažu zakonske propise za koje hoće na brzinu i po hitnom postupku da prođu – rekao je Radmanović i dodao da to nije dobar način rada.

Osvrćući se na Nacrt budžeta za ovu godinu koji je upućen na razmatranje i predlaganje Predsjedništvu BiH, a za koji neki zvaničnici tvrde da ga treba što prije usvojiti, Radmanović je rekao da bi budžet BiH, da sve u ovoj zemlji funkcioniše kako treba, morao biti usvojen prije nekoliko mjeseci, ali da to nije urađeno.

– Sada se nalazimo u potpuno novoj, posebnoj situaciji i ne samo mi nego svi u svijetu zbog pandemije, u kojoj nije moguće primjenjivati budžet koji se pripremao mirnodopski – istakao je Radmanović.

On je podsjetio da je Nacrt budžeta koji je upućen Predsjedništvu BiH pripremilo Ministarstvo finansija i trezora i usvojio Savjet ministara većinom glasova, što nije dobro jer je sačinjen kao da nema ove situacije sa virusom korona.

– Potpuno je jasno da je ovakva situacija natjerala sve u svijetu da na drugi način pristupaju budžetskoj politici, pa bi i kod nas to trebalo da se desi – poručio je Radmanović.

On je naveo da bi rasprava o budžetu trebala da se vodi u Predsjedništvu BiH i da, prije nego što se uputi kao prijedlog parlamentu, treba dobro pregledati Nacrt koji im je stigao i prilagodi ga, ako je moguće, novonastaloj situaciji.

– Postoji i solucija da Predsjedništvo BiH koje nije stručni organ zatraži pomoć Savjeta ministara, odnosno resornog ministarstva, da se budžet na drugi način predloži vodeći računa o novonastaloj situaciji – rekao je Radmanović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO