Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POTRAGA TRAJE VEĆ 12 GODINA Podrum užasa u Njemačkoj KRIJE TAJNU UBISTVA DJEVOJČICE (14)

Svijet
Autor:

Foto: Društvene mreže

Njemačka policija je iz podruma koji je koristio nezaposleni otac troje djece porijeklom iz Turske Ali K. (43) izvukla krevet i poslala ga na analizu.

Nadaju se da će na njemu pronaći DNK nestale Džordžine Kruger, 14-godišnje djevojčice. Ali K. je u isti podrum namamio barem dvije djevojčice i seksualno ih zlostavljao. Dok je za napad na jednu osuđen, Džordžina do danas nije pronađena. Policija je traži već 12 godina.

No, tada je tvrdio da Džordžinu nikada nije vidio. Ali zasad šuti, a ako se ne nađu konkretni dokazi ili tijelo nestale djevojčice, teško će mu biti bilo šta dokazati. Policija ga je uhapsila nakon što je prikrivenom istražiocu priznao zločin. Istražilac je taj razgovor i snimio, no taj snimak na sudu ne vrijedi. Ipak, iskaz istražioca biće vrlo važan.

Istražioci turskih korijena pokušavao se mjesecima sprijateljiti s Alijem. Ali je redovno išao u kafić u ulici gdje živi.

Kartao je i igrao se na automatima. Tamo ga je istražilac i upoznao. Kako bi zaštitili istražioca, policajci su u prvom dijelu ove godine lažirali dva telefonska poziva.

Mediji su objavili da je policija dobila anonimne dojave o tome da se tijelo nestale Džordžine nalazi u šumi kod Briselanga.

“Berliner Kurier” piše da je policija s tom informacijom išla u javnost da bi Ali i istražioci mogli razgovarati o toj temi.

Komšije kažu da ne vjeruju da je Ali ubica. Tvrde da ga poznaju godinama i da je uvijek bio spreman pomoći i da je uvijek bio ljubazan.

Podsjećanja radi, tog kobnog 25. septembra 2006. godine Džordžina je imala samo 14 godina kada je izašla iz autobusa u dijelu Berlina zvanom Moabit. Još oko 14 sati, bila je dostupna na mobilni telefon. Tada je kratko razgovarala s prijateljicom. No, na samo 200 metara od kuće odjednom je nestala i njen je telefon tada isključen.

– Toga dana trebala je ići na probu za seriju jer je željela karijeru glumice ili plesačice kad odraste – rekao je tad njemačkim medijima Džordžinin polubrat Tomislav.

Stotine policajaca sa psima za potragu pretraživale su područje čak dvije sedmice. Pregledali su 300 kuća, podruma, tavana, hale tvornica… Stavili su plakate s fotografijama nestale djevojke i njenim opisom, dobili su 150 poziva građana, ispitali su njene prijatelje, kolege iz škole, njene internet-kontakte i veze s rodbinom u Hrvatskoj kao i u gradu Pajne u kojoj je porodica Kruger živjela prije nego se odselila u Berlin. Policija je čak nudila 5.000 evra za informaciju koja bi mogla dovesti do pronalaska nestale djevojke. Ali, nju nikada nisu našli.

U aprilu ove godine, policija je dobila novi trag zbog kojeg su počeli pretraživati područje šume u blizini Briselanga u Brandenburgu. Dobili su anonimnu prijavu s vrlo detaljnim podacima o tom području te su ga odlučili pretražiti. Podigli su i dron u vazduh te doveli tri psa za potragu.

Međutim, višednevna potraga nije dala rezultata te su odustali od daljnje potrage.

I onda, poput groma iz vedra neba, u utorak, 4. decembra, policija je uhapsila muškarca za kojeg sumnjaju da je ubio Džordžinu.

Majka Vesna je svih ovih 12 godina bila uvjerena da je njena kćerka živa. Ipak, nakon što je saznala za hapšenje, samo je tiho prozborila: “Danas je za mene prvi dan smrti moje kćerke”.

(24sata.hr)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO