Društvo

"Praznike provedite sa porodicom" Dr Udovičić poručio da je frustrirajuće to što jedan dio stanovništva živi normalno, a drugi dio nema vremena ni za osnovno

Komandant Vojne bolnice Karaburma doc. dr Ivo Udovičić drugi rođendan zaredom je nedavno proslavio u crvenoj zoni ove ustanove, a biće tako i sa budućim praznicima, te s tim u vezi, apeluje na sve da slave u krugu porodice, nevakcinisanima da ne idu na slave, a na sve da se vakcinišu, pa da idu na doček Nove godine.

"Praznike provedite sa porodicom" Dr Udovičić poručio da je frustrirajuće to što jedan dio stanovništva živi normalno, a drugi dio nema vremena ni za osnovno
FOTO: 24 VESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ja sam samo jedan primjer skoro desetine hiljada zdravstvenih radnika koji, evo, već skoro dvije godine radimo u kovid bolnicama u cijeloj državi, i ono što je za nas zaista poražavajuće jeste dužina trajanja. Mi smo samim tim odvojeni od naših pacijenata, odvojeni na neki način i od naših porodica, radimo ovaj posao koji je iscrpljujući, u specifičnim uslovima, visokorizičan i to je ono što je frustrirajuće za nas. Posebno je frustrirajuće kada vidimo da jedan dio stanovništva živi potpuno normalno kao da se ništa ne dešava, a jedan dio nas koji neprekidno radimo već drugu godinu u kovid sistemu, nemamo vremena ni za osnovne porodične stvari, da slavimo rođendane, proslavljamo praznike sa svojim porodicama… – priča doc. dr Udovičić.

Pročitajte još

Podsjeća da se nisu oni školovali za ovaj posao, ali da nema ko drugi da ga radi. Zato apeluje na ljude da im pomognu.

– Mi uvijek govorimo istinu. U ovim bolnicama je istina. Ovo traje skoro više od dva mjeseca, i trajaće sigurno još toliko. Mi ćemo dočekati i predstojeću Novu godinu u ovoj bolnici i božićne praznike, i plašim se da nećemo dočekati i Novu godinu, i da ću i sljedeći rođendan dočekati u ovoj bolnici. Rođendani se slave u krugu porodice sa djecom, nažalost, mi to nismo u mogućnosti, nismo u prilici, već organizujemo ovde skromno koliko može. Teško jeste. Zato je moj apel da se pomogne zdravstvenim radnicima. Granice postoje za svakoga, pa i za zdravstvene radnike. Plašim se da u jednom trenutku neće moći više da izdrže i da ćemo biti u problemu – kaže on.

Napominje da su svi zdravstveni radnici željni svog posla i svojih pacijenata, koji su u toku epidemije i te kako ugroženi:

– Mi smo odvojeni od naših bolnica i naših pacijenata. I naši pacijenti stalni nemaju mogućnost da se liječe kao što bi trebalo da se liječe pod normalnim uslovima. Govorimo o ne-kovid pacijentima. Dakle, naša prava su uzurpirana, prava nas zdravstvenih radnika, desetine hiljada zdravstvenih radnika, koji ne možemo da se bavimo poslom za koji smo školovani, i prava ne-kovid pacijenata da se liječe.

Ističe da ova situacija mora da se prekine i da je jedni, uslovno rečeno, lijek, vakcina.

– Ne postoji lijek. Čarobni lijek ne postoji. Nije ovo epidemija samo u Srbiji, ona je u cijelom svijetu, globalni problem. I globalno gledana kompletna struka je stala iza vakcinacije, podržava vakcinaciju. Moramo da napravimo kolektivni imunitet. Jedino je to ono što će sprečiti virus da dalje cirkuliše, da se dalje mijenja. Vidimo da ovaj virus evoluira u opasnije sojeve za nas, a za njega mnogo bolji. Mnogo lakše zaražavaju osoblje, mnogo lakše izbjegavaju naše imunitete, i plašim se da ćemo u jednom trenutku doći u situaciju da će virus potpuno da izbegava naša antitijela ako se ne vakcinišemo u velikom broju i dovoljno brzo – kaže Udovičić.

Na pitanje da li će opet da pozove sve koji planiraju na doček Nove godine da je provedu kod njih, kao što je to učinio prošle godine, doc. dr Udovičić kaže da je to ono što je najtragičnije za njih.

Prihvati notifikacije