Digitalna Srpska

PREOKRET U MONTANI Sudija u SAD ne dozvoljava jednoj saveznoj državi da zabrani TikTok, ovo je razlog

U iznenađujućem obrtu, federalni sudija u SAD, Donald Moloj, blokirao je namjeravanu zabranu popularne društvene mreže TikTok u Montani.

PREOKRET U MONTANI Sudija u SAD ne dozvoljava jednoj saveznoj državi da zabrani TikTok, ovo je razlog
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ova zabrana, koja je izazvala brojne kontroverze, trebalo je da stupi na snagu 1. januara.

Zabrana TikToka u Montani, koja je bila prva svoje vrste na nivou cijele države u SAD, predstavlja dio šireg trenda u kojem su republikanski vođene države počele da uvode ograničenja na korišćenje aplikacija u vlasništvu Kine, uslijed zabrinutosti za nacionalnu bezbjednost. Međutim, potez Montane išao je korak dalje, težeći potpunoj zabrani TikToka unutar državnih granica.

Odluka sudije Moloja bazirana je na preliminarnoj naredbi kojom se ističe da državna zabrana prelazi granice državne moći i krši ustavna prava korisnika. Ovaj zaključak proizilazi iz saslušanja održanog prošlog mjeseca, na kojem su predstavnici TikToka i njihovi kreatori iznijeli argumente protiv zabrane, navodeći da se time krše prava iz Prvog amandmana Ustava SAD.

Pročitajte još

Sudija Moloj je, tokom saslušanja, izrazio sumnje u motive zakonodavne vlasti Montane, sugerišući da je fokus bio više na ciljanju Kine nego na zaštiti potrošača u Montani. Ova izjava odražava duboku zabrinutost u vezi sa pravim razlozima iza donošenja ovakvog zakona.

Dok se očekuje dalje suđenje koje će odlučiti o legalnosti same zabrane, ova preliminarna odluka ima značajan uticaj na trenutnu političku i društvenu klimu u SAD. Portparol državnog tužioca Montane izjavio je da se raduju prilici da predstave sveobuhvatan pravni argument u odbranu zakona koji ima za cilj zaštitu građana Montane od potencijalnog korišćenja njihovih podataka od strane Komunističke partije Kine.

S druge strane, TikTok je pozdravio odluku sudije Moloja. Njihov portparol je izjavio da su zadovoljni odbacivanjem ovog, kako su naveli, “neustavnog zakona”, i da se raduju što stotine hiljada korisnika u Montani mogu nastaviti da koriste platformu za izražavanje, zaradu i stvaranje zajednice, prenosi Telegraf.

Ova odluka postavlja presedan za slične slučajeve širom SAD, istovremeno ukazujući na složenost pitanja privatnosti, bezbjednosti i slobode izražavanja u digitalnom dobu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije