Hronika

Presuda za tragediju kod Prnjavora: 3 godine zatvora za pogibiju 3 člana porodice Dević

Milan Ristić (25) iz Prnjavora osuđen je u Osnovnom sudu u tom gradu na tri godine zatvora zbog tragične saobraćajne nesreće u kojoj su poginula tri člana porodice Dević iz Prnjavora.

Presuda za tragediju kod Prnjavora: 3 godine zatvora za pogibiju 3 člana porodice Dević
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovu informaciju objavio je ATV, podsjećajući da se nesreća dogodila u ljeto 2022. godine kada se, nakon sudara sa Ristićevim ”golfom”, zapalio automobil ”reno” što je za posljedicu imalo smrt Danijele (5) i Dajane Dević (12) i njihove majke Aleksandra Dević (37), dok je otac Zlatko Dević (48) zadobio teške povrede.

U Osnovnom sudu u Prnjavoru potvrđeno je da je presuda izrečena 5. februara, nakon što je Ristić priznao krivicu. Suđenja nije ni bilo, budući da se optuženi izjasnio da je kriv po optužnici za krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja.

Osim kazne zatvora, sud mu je izrekao i mjeru zabrane upravljanja vozilom ”B” kategorije u trajanju od dvije godine.

Tragedija se dogodila 26. avgusta 2022. godine oko 14.30 časova u mjestu Naseobina Lišnja. U optužnici se navodi da je Ristić vozio ”golf 4” nedozvoljenom brzinom od 120 km/h na mjestu gdje je brzina ograničena do 80 km/h. Išao je iz Prnjavora u smjeru Klašnica kada je, u blizini benzinske pumpe ”Slavuljica petrol”, udario u ”reno” u kojem je bila porodica Dević. Za volanom ”renoa” je bio Zlatko, koji se prethodno s pumpe uključio na magistralu.

– Olako držeći da do štetne posljedice neće doći ili da će istu moći spriječiti, optuženi vozilo nije nije držao na takvom odstojanju od drugih vozila u saobraćaju da s obzirom na brzinu kretanja vozila i druge okolnosti u saobraćaju ne izazove opasnost i ne ometa druge učesnike u saobraćaju – navodi se u optužnici.

Pročitajte još

Dodaje se da je ”reno” bio na 85 metara udaljenosti od Ristićevog ”golfa”.

– Pri brzini, kojom se kretao, osumnjičeni je imao mogućnost da uoči ”reno” i da forsiranim kočenjem izbjegne nalet na njega. Međutim, reagovao je sa zakašenjenjem od 1,7 sekundi, pa je usljed takvog propusta došlo do udara prednjeg dijela ”golfa” u zadnji dio “renoa” – pojašnjava se u optužnici.

Usljed udara došlo je do paljenja goriva koje se u kanisteru nalazilo u gepeku renoa. Plamen se proširio na rezervoar i druge dijelove automobila, pri čemu su izgorjele Aleksandra i Dajana. Petogodišnja Danijela je u požaru zadobila opekotine trećeg stepena usljed čega je podlegla u Beogradu 8. septembra 2022. godine. Zlatko je u požaru zadobio opekotine lica, desne natkoljenice, podlaktice i šake (oko 30 odsto površine tijela).

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu