Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRIHOD OD TUŽBI POLA MILIONA KM Bijeljinci izbjegavaju da plaćaju komunalnu naknadu

Regioni
Autor:

Foto: Goran Bobić/RAS Srbija

Grad Bijeljina je prošle godine naplatila oko pola miliona maraka po osnovu tužbi zbog neplaćanja obavezne komunalne naknade.

Šef odjeljenja za poslove komunalne naknade grada Bijeljine Mirsada Đezić ističe da građani u skladu sa Zakonom o komunalnoj djelatnosti moraju plaćati komunalnu naknadu. Ističe da su riješenja koja se dostavljaju građanima trajna, odnosno, važe sve dok nadležni organ uprave ne donese novo rješenje usljed promjenjenih okolnosti.

– Obveznicima, koji ne izmire svoje obaveze, nakon opomene, slijedi tužba. Po ovom osnovu je prošle godine naplaćeno oko 550.000 KM – ističe Đezićeva.

Ona kaže da se novac od komunalne naknade koriste za finansiranje zajedničke komunalne potrošnje, a prema Programu održavanja i modernizacije komunalnih objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje, koji donosi Skupština Grada.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Odbornici u Skupštini grada Bijeljina

– To su čišćenje javnih površina u naseljenim mjestima, održavanje, uređenje i opremanje javnih zelenih i površina, odvođenje atmosferskih padavina i drugih voda sa javnih površina, javna rasvjeta  i zoohigijena – pojasnila je Đezićeva.

Ona podsjeća da su komunalnu naknadu dužni plaćati nosioci prava svojine, prava raspolaganja privremenog ili trajnog  prava korišćenja na stambenom, poslovnom ili drugom prostoru koji podrazumijevaju garažni, pomoćni prostor, dvorišne objekte. Ovo je i obaveza korisnika izgrađenih objekata, te zakupaca kao privremenih korisnika prostora.

– Osnov za obračun komunalne naknade za stambeni, poslovni i drugi prostor je metar kvadratni, a visina komunalne naknade se utvrđuje u zavisnosti od zone u kojoj se objekat nalazi – navodi ona.

Dodaje da su plaćanja komunalne naknade u Bijeljini oslobođena su lica koja primaju socijalnu pomoć i korisnici javne kuhinje.

Cijene po kvadratu

Naknada za stambene objekte u prvoj zoni po metru kvadratnom mjesečno iznosi 0,048 KM, u drugoj zoni 0,042 KM, trećoj zoni 0,030 KM, četvrtoj zoni 0,024 KM, petoj zoni 0, 017 KM i šestoj zoni 0, 011 KM. Za poslovne objekte po metru kvadratnom je od šeste zone 0,071 do  0.19 KM u prvoj zoni.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO