Društvo

„PRONAĐI ME“ USKORO I U SRPSKOJ Vlada napravila prvi korak ka obavještavanju javnosti u slučaju nestanka djeteta

Vlada Republike Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, po hitnom postupku.

„PRONAĐI ME“ USKORO I U SRPSKOJ Vlada napravila prvi korak ka obavještavanju javnosti u slučaju nestanka djeteta
FOTO: MUP/SCREENSHOOT

Predloženim Zakonom upotpunjuje se zakonski okvir i omogućuje da MUP RS, u situacijama u kojima je prijavljen nestanak maloljetnog lica, nakon izvršene procjene, hitno putem savremenih sredstava komunikacije obavijesti javnost o nestanku maloljetnog lica tako što će javno objaviti informacije koje mogu biti od značaja za njegov pronalazak.

Dodatno se definiše zakonski okvir za uvođenje sistema hitnog obavještavanja javnosti o nestanku djeteta, odnosno uspostavljanje „Amber Alert” sistema, odnosno sistema „Pronađi me“ na području Republike Srpske.

-Pored navedenog, donošenjem ovog Zakona definiše se, u dijelu koji se odnosi na odredbe prestanka radnog odnosa zbog ostvarivanja uslova za sticanje starosne penzije policijskih službenika, da osnov za prestanak radnog odnosa policijskog službenika bude 55 godina života i 40 godina penzijskog staža ili 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Takođe, ovim Zakonom stvara se zakonski okvir za izuzetak, koji će omogućiti policijskom službeniku koji navrši 40 godina penzijskog staža da može podnijeti zahtjev za prestanak radnog odnosa radi ostvarivanja prava na penziju, bez obzira na godine života, do 31.12.2025. godine. Navedeno zakonsko rješenje doprinijeće adekvatnom i efikasnom obavljanju poslova i zadataka iz nadležnosti ovog Ministarstva – saopšteno je nakon sjednice Vlade.

POLICIJA RS BANJALUKA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Takođe, Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o uspostavljanju Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica „Pronađi me“ u Republici Srpskoj.

Nedavni slučaj nestanka maloljetnog lica u Srbiji kada je i prvi put aktiviran Sistem hitnog obavještavanja javnosti podstakao je Ministarstvo unutraših poslova Republike Srpske da intenzivira aktivnosti na uvođenju ovog Sistema u Republici Srpskoj.

-Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske posebnu pažnju posvećuje zaštiti maloljetnih lica, te su u tom smislu u prethodnom periodu usvojeni Strategija za borbu protiv sajber kriminaliteta u RS za period 2020-2024. godine i Akcioni plan za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja u digitalnom okruženju u Srpskoj 2023-2024, s ciljem unapređenja mehanizma djelovanja u slučaju prijave nestanka maloljetnih lica kroz međuinstitucionalnu saradnju ukazujući na potrebu uspostavljanja sistema obavještavanja i informisanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnih lica, s ciljem njihovog bržeg i efikasnijeg pronalaska – saopštila je Vlada.

Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je od 2018. godine aktivan član nevladine organizacije „Amber Alert Europe” koja okuplja veliki broj zemalja članica. Međutim, članstvo u ovoj nevladinoj organizaciji ne omogućava aktiviranje Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica, što je cilj našeg Ministarstva.

Samim tim, MUP je analizirao kako takvi sistemi funkcionišu u SAD, Evropi i zemljama iz okruženja, te odlučili početi sa realizacijom aktivnosti i definisanjem kriterijuma za uspostavljanje Sistema u Republici Srpskoj po uzoru na sistem „Pronađi me“ u Republici Srbiji.

FOTO: VLADA RS
FOTO: VLADA RS

-Njihov sistem, u slučajevima nestanka maloljetnih lica, omogućava policiji da hitno, putem savremenih sredstava komunikacije obavijesti javnost i tako u potragu uključi širu društvenu zajednicu, objavljujući informacije putem medija, televizijskih i radio emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na autoputevima i sl. Samim tim, kod građana se dodatno razvija osjećaj sigurnosti i učvršćuje povjerenje građana u policiju, te pruža osjećaj korisnosti zajednici kroz angažovanje građana u pružanju pomoći u konkretnim slučajevima – saopšteno je.

Istovremeno, samo postojanje sistema preventivno djeluje tako što odvraća buduće izvršioce saznanjem da će se u specifičnim slučajevim nestanka maloljetnih lica aktivirati sistem i angažovati šira društvena zajednica.

Pročitajte još

Sistem se ne pokreće u svim slučajevima prijave nestanka, već isključivo u slučajevima nestanka maloljetnih lica sa elementima prijetnje po život sa ciljem obavještavanja i alarmiranja javnosti kako bi se u što kraćem roku veći broj građana informisao, a samim tim potraga za nestalim maloljetnim licem učinila efikasnijom. Uvođenje sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestank maloljetnog lica „Pronađi me“ u Republici Srpskoj je u isključivoj nadležnost Republike Srpske, a sistem se pokreće isključivo na osnovu odluke MUP RS. Dakle, nosilac predmetne aktivnosti bilo bi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i za uspostavljanje sistema kreiraće i koristiće svoj softver i platformu. Da bi sistem funkcionisao u punom kapacitetu neophodan je angažman svih nadležnih institucija u Republici Srpskoj – saopštila je Vlada.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu