Svijet

Prva država u svijetu: Francuska proglasila ABORTUS ustavnim pravom

Francuska je postala prva zemlja na svijetu koja je abortus proglasila ustavnim pravom, dok francuska vlada kaže da je taj potez odgovor na pooštravanje zakona u SAD.

zastava Francusks
FOTO: TERESA SUAREZ/EPA

Nacrt zakona koji je usvojio francuski Senat nakon glasanja u srijedu 28. februara odobren je nakon zajedničke sednice parlamenta u ponedeljak.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je prošle nedjelje da je njegova vlada posvećena tome da “pravo žena na abortus učini nepovratnim tako što će ga unijeti u ustav“.

Pročitajte još

“Nažalost, ovo nije izolovan incident”

Podstaknuti ukidanjem federalne zaštite prava na abortus u SAD prije dvije godine, pristalice prava na abortus snažno podržavaju reviziju ustava, koju vide kao garanciju da se slična situacija neće dogoditi u Francuskoj. Vrhovni sud je 2022. godine poništio 50-godišnju presudu koja je to garantovala.

U uvodu u francusko zakonodavstvo stoji:

Nažalost, ovaj događaj u SAD nije izolovan — u mnogim zemljama, čak i u Evropi, postoje struje koje nastoje da po svaku cijenu ometaju slobodu žena da prekinu trudnoću. ako žele – navodi se u saopštenju.

Nijedna od najvećih francuskih političkih partija zastupljenih u parlamentu nije dovela u pitanje pravo na abortus, koje je u zemlji dekriminalizovano 1975. godine, prenosi Skaj njuz.

Ankete pokazuju da oko 85 odsto francuske javnosti podržava reformu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije