Digitalna Srpska

RAČUNAR, INTERNET I SOCIJALA Najugoženiji u problemu zbog digitalne NEPISMENOSTI

Promjene koje donosi digitalno doba predstavljaju „društveni Rubikon“, koji zajedno moraju preći građani različite starosti, obrazovanja i zanimanja. Ali, za mnoge je to teško premostiva prepreka.

RAČUNAR, INTERNET I SOCIJALA Najugoženiji u problemu zbog digitalne NEPISMENOSTI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Onima koji su već marginalizovani, poput starijih ljudi, ekstremno siromašnih i stanovnika u selima i malim mjestima, u bliskoj budućnosti, uz sve druge nevolje, prijeti i digitalna isključenost.

Na ovaj problem ukazali su Dejan Lučka iu Dragan Todorović u nedavno objavljenoj studiji „Ekonomska i socijalna prava kroz izazove u digitalnom dobu“.

Oni ističu da nije dovoljno imati samo računar ili pametni telefon i stabilnu internet vezu, mada je mnogima i to nedostižan luksuz.

– Biti digitalno uključen ne znači samo posjedovati računar i imati internet vezu, nego i imati vještine za pravilno korištenje svega što se na internet platformama nudi. Dakle, najbitnija je digitalna pismenost – objašnjava Dejan Lučka, koautor studije, u izdanju Fondacije “Fridrih Ebert” u BiH.

Pročitajte još

Digitalna isključnost prijeti naročito ljudima u ruralnom području, ekstremno siromašnima i starijim ljudima.

U razvijenom svijetu digitalizacija socijalnih usluga je donijela mnoge benefite: uštede na administraciji, lakšu dostupnost usluga, efikasniju podršku najsiromašnijima i pravedniju raspodjelu socijalnih davanja.

– U BiH, koja i inače ne štiti prava svojih građana, postoji opasnost da će mnogi, pogotovo stariji ljudi, kad dođe do digitalizacije socijalnih usluga, ostati uskraćeni – zaključuje Lučka.

On podsjeća da BiH nema ni socijalnu kartu stanovništva, što je preduslov za pravednu i efikasnu socijalnu politiku.