Biznis

RASTE VRIJEDNOST Cijena kriptovalute etereum ove godine udvostručena

Nakon nekoliko nedjelja konsolidacije, bitkoin je opet porastao i probio granicu od 40.000 dolara, što bi moglo otvoriti put za novi rekord (42.000). Značajno raste i vrijednost altkoina i brojnih de-fi projekata od početka godine.

RASTE VRIJEDNOST Cijena kriptovalute etereum ove godine udvostručena
FOTO: SASCHA STEINBACH/EPA

Etereum je prije nekoliko dana prvi put probio granicu od 1.500 dolara, a jedan od razloga rasta je taj što će ovom kriptovalutom biti moguće trgovati na Čikaškoj berzi (CME) od sljedeće nedjelje, prenosi Seebiz.

Grayscale Investments, najveći fond kriptovaluta, ojačao je svoju poziciju u etereumu za dodatnih 25.000 kovanica, tako da u toj kriptovaluti već ima 4,5 milijardi dolara imovine.

Cijena etereuma ove se godine više nego udvostručila, a najsmjelija predviđanja kažu da bi s rastućom ulogom mreže etereum 2.0 mogao dosegnuti čak 10 hiljada dolara.

Pročitajte još

Etereum je decentralizovana platforma za blokiranje koju je predložio i suosnivao Vitalik Buterin. Godine 2014. ljudi su za njega donirali sredstva putem craudfanding kampanje.

Etereum se koristi za vođenje pametnih ugovora. To su aplikacije koje nemaju nikakvu mogućnost cenzure, prevare, smetnji treće strane ili prekida rada.

Zapravo, Etereum Pametni ugovor je računarski kod koji se pokreće na blokčejn mreži i može olakšati razmjenu novca, sadržaja, imovine, akcija ili bilo što drugo od vrijednosti.

U međuvremenu, kriptovalute su na sve većoj meti institucionalnih investitora. Grejskejl Investments ovih je dana upravo prešao važnu prekretnicu, i sada upravlja imovinom s više od 30 milijardi dolara. Direktan rast imovine kojom upravljaju – započeli su priču sa samo dvije milijarde dolara prošle godine – rezultat je sve većeg interesa institucionalnih ulagača, posebno hedž fondova.

Izvršni direktor Majkl Sonenshajn rekao je da menadžeri fondova rizičnog kapitala više ne rizikuju zato što ulažu u kriptovalute, nego sada veći rizik preuzimaju oni menadžeri koji kriptovalute još uvijek ne prepoznaju kao važnu investicijsku klasu. Grejskejl trenutno upravlja imovinom od 30,4 milijarde dolara, a Grejskejl bitkoin trast prednjači s 24 milijarde dolara. Slijedi Etereum trast s pet milijardi dolara imovine.

Prihvati notifikacije