Društvo

Roditelji moraju da znaju šta im djeca rade "Od nas se očekuje da ih naučimo, vaspitamo i često ispravimo sve propuste koji su POSLJEDICA NEBRIGE U PORODICI"

Maloljetnik (17) iz Bileće, putem društvene mreže TikTok, objavio je detaljan plan napada na Centar srednjih škola u Trebinju, sa satnicom početka napada, spiskom mrtvih i ranjenih, najavom da će na kraju izvršiti samoubojstvo, da bi na kraju priznao to što je učinio, te izjavio da je sve bila šala.

Tinejdžeri
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Što više ukazujemo na probleme, oni se sve češće ponavljaju, smatra profesorka sociologije iz Tuzle Smiljana Vovna.

Nije dovoljno samo upućivati na problem, nego se počinioci trebaju kazniti. Ako je riječ o maloljetnim osobama, onda njihovi roditelji trebaju snositi odgovornost – dodaje Vovna.

U eri kada pristup društvenim mrežama nema ograničenja, odgovornim za ovakve i slične postupke ona smatra roditelje, koji moraju imati uvid u ono što njihova djeca rade, kojim portalima ili mrežama pristupaju.

Pročitajte još

Posljedice nebrige

-Prosječan roditelj danas je zaokupljen poslom i brigom za egzistenciju, a djecu je ostavio prosvjetnim radnicima, koji, ipak, nisu čudotvorci. Od nas se očekuje da ih naučimo, ali i da ih vaspitamo, a često i da ispravimo sve propuste koji su posljedica nebrige u porodici. Očigledno je da sankcije za počinioce ovakvih krivičnih djela do sada nisu bile adekvatne, jer se ona ponavljaju. Nimalo nije bezazlena poruka upućena školi da će se desiti pokolj i opravdan je strah roditelja koji nisu poslali svoju djecu u školu. Ova praksa mora prestati, a to će se desiti samo kada se žestoko kazne oni koji se upuštaju u avanturu zvanu prijetnja, izazivanje opasnosti, dojava o bombama i slično – ističe Vovna.

Pretresom stana pronađeni su predmeti koji će se koristiti kao dokaz, među kojima je i pištolj za koji se ispostavilo da je plastični, piše Večernji list BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu