Politika

Rok 6 mjeseci: Predsjedništvo BiH traži od Savjeta ministara novu bezbjednosnu politiku

Predsjedništvo BiH zadužilo je danas Savjet ministara da u roku od šest mjeseci pripremi i dostavi na usvajanje novu bezbjednosnu politiku BiH.

predsjednistvo bih sjednica
FOTO: AMER KAJMOVIĆ/FENA

Savjet ministara zadužen je da novu bezbjednosnu politiku pripremi u saradnji sa nadležnim agencijama i drugim nadležnim institucijama.

Predsjedništvo BiH danas je primilo k znanju informaciju Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara u vezi sa objavom teksta ispravke ugovora između BiH i Srbije i Crne Gore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i imovinu.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH je primilo k znanju i informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara o sprovođenju bilateralnih sporazuma o unaprijeđenju i zaštiti investicija koje je zaključila BiH.

Primljena je k znanju i informacija o sprovođenju Aneksa “De” Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i zadužen je Savjet ministara BiH da u roku od šest mjeseci dostavi kompletan izvještaj o sprovođenju Ugovora o pitanjima sukcesije sa prijedlozima mjera, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je danas Sporazum između BiH i Vlade Italije o ekonomskoj saradnji i Sporazum o grantu Grant Investicionog okvira za zapadni Balkan – Kofinansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Međunarodne asocijacije za razvoj u funkciji vodeće finansijske institucije za Investicioni okvir za zapadni Balkan.

Pročitajte još

Prihvaćen je i Amandman broj tri na Ugovor o finansiranju sklopljen između BiH, odnosno Republike Srpske i Evropske investicijske banke, za projekat bolnice u Republici Srpskoj, Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti mladih između Savjeta ministara i Vlade Turske.

Predsjedništvo BiH usvojilo je izvještaj o dosadašnjim aktivnostima u vezi razgraničenja između BiH i Hrvatske, te k znanju primilo informaciju o sprovođenju Plana mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH zaključno sa 30. junom prošle godine, kao i informaciju Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara o stanju u oblasti migracija u BiH za devet mjeseci prošle godine.

U saopštenju se dodaje da je odobreno zaključivanje memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u području edukacije i istraživanja i Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, Policijske akademije “Prvi hrvatski redarstvenik”, sporazuma o saradnji i partnerstvu između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i dogovora o saradnji i partnerstvu između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Zavoda za zapošljavanje Slovenije.

Predsjedništvo BiH donijelo je odluke o pokretanju postupaka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o izmjenama i dopunama sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o graničnim prelazima i Aneksa sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prelazu Rača–Sremska Rača.

Donesene su i odluke o ratifikaciji nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora, među kojima je i Sporazuma o zajmu za dodatno finansiranje za Program integrisanog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa, zaključenog između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH je prihvatilo da bude pokrovitelj “AHK automotiv samita” koji će biti održan 18. aprila u Sarajevu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije