Svijet

SA MALO DETALJA O SPROVOĐENJU Tramp predstavio prve dijelove plana za reformu zdravstva

Američki predsjednik Donald Tramp predstavio je prve dijelove svog plana za reformu sistema zdravstvene zaštite.

SA MALO DETALJA O SPROVOĐENJU Tramp predstavio prve dijelove plana za reformu zdravstva
FOTO: DAVID T. FOSTER III/EPA

Međutim, američki predsjednik je objavio vrlo malo detalja o načinu sprovođenja reforme.

Agencija DPA napominje da je glavno pitanje u diskusiji oko američkog sistema zdravstvene zaštite da li je moguće dobiti osiguranje u slučaju hroničnih oboljenja, a to je postalo dio zakona koji je usvojen u vrijeme administracije Trampovog prethodnika Baraka Obame.

Trampova administracija pokušava da izmjeni paket reformi pod nazivom “Obamaker” i ukoliko uspije u tome, osobe sa hroničnim oboljenjima će postati ugrožene.

Nakon smrti sudije Vrhovnog suda Rut Bejder Ginzburg ovakav ishod postao je sve izvjesniji.

Tramp je potpisao izvršno naređenje u kojem se garantuje da će osobe sa hroničnim oboljenjima biti dio politike administracije, ali ostaje nejasno kako će to izgledati u svakodnevnom životu nakon eventualnog ukidanja “Obamakera”.

Američki predsjednik ističe da je zaštita pacijenata sa hroničnim oboljenjima u ranijoj reformi sistema zdravstvene njege nedovoljna.

Tramp je, takođe, objavio da će u narednim sedmicama 33 miliona ljudi koji su osigurani u sklopu državnog programa zdravstvene zaštite “Mediker” putem pošte dobiti kartice sa po 200 dolara namijenjenih za plaćanje lijekova koji se dobijaju na recept. “Mediker” koriste uglavnom stariji Amerikanci.